Ateneu Popular

Per la Cultura del Poble.

Sobre l’Ateneu

L’Ateneu Popular de La Fuliola és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1979 que treballa per a mantenir la cultura al servei del municipi de La Fuliola i Boldú.

Actualment compta amb 220 socis i local social propi; seguidament us expliquem els trets més significatius de l’entitat.

LES ACTIVITATS

Durant més de 30 anys ha anat organitzant un seguit d’activitats que de manera més o menys interrompuda han deixat empremta a la genètica cultural del poble.

D’activitats se’n han organitzat i organitzen de tot tipus, algunes d’elles, d’arrel més tradicional, s’han portat a terme des dels inicis de l’entitat: parlem de la cantada de caramelles pel diumenge de Pasqua, la celebració de la diada de Sant Jordi amb una parada de llibres, roses i plantes, de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb l’ofrena al monument a Lluís Companys al Tarròs…

De les activitats que s’organitzen actualment, val la pena destacar la Trobada de colles del caragol, que ve a ser un aplec organitzat en diverses colles que té lloc a l’Era del Segar i del Batre agrupant una mitjana de 500-600 persones. Sempre se celebra el segon diumenge de juny des de l’any 2001, tenint el caragol com a protagonista de la festa i dels àpats.

Si hi ha una activitat que mereix un capítol a part son les colònies que es van organitzar del 1983 al 1997. Fou una activitat que varen tindre molta rellevància més enllà dels límits del terme municipal, doncs no només s’hi aplegaven canalla de poble sinó dels pobles del voltant.

S’organitzen també diversos cursos, els quals actualment, els més regulars son els gimnàstica de manteniment (gairebé també es porta a terme des dels inicis), ioga i dansa del ventre. Hi han diversos cursos que ara mateix no es porten a terme però que mereix la pena destacar: els d’anglès, impartit durant gairebé 20 anys i amb diversos nivells, el de teatre que es va materialitzar en el seu dia per la creació del grup propi de teatre Portanteatre i el de gralles, que durant uns anys ens va proporcionar el grup de grallers anomenat La Gresca.

D’activitats se n’han fet, es fan i es faran moltíssimes més; ens podríem estendre durant moltes línies més, però us hem volgut fer un resum només del més destacat.

LA REVISTA

L’Ateneu edita des de 1982 la revista La Fulla, la qual a l’octubre del 2012 se’n presenta l’edició en format digital a www.lafulla.cat.
Aquest camí cap a la digitalització, a part de ser un signe dels temps que vivim que, de fet la revista independentment del format sempre ha estat testimoni de cada moment, de cada canvi; sorgeix després d’una parada tècnica de més de dos anys durant els quals s’ha repensat el model de revista de cara a una millorar-ne l’agilitat en la part de l’edició i també rebaixar-ne la despesa econòmica que suposa per l’entitat.

La revista ha estat sempre pensada més com a revista cultural que com d’actualitat local, amb reportatges, entrevistes i seccions pensades sempre en donar una profunditat més enllà d’una mera descripció del què passa a poble o voltants.

La Fulla obtingué el premi Humbert Torres el 1990 atorgat per Òmnium Cultural i és membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal.

L’edició digital de La Fulla obtingué el 2013 el Segon premi dels Premis Ateneus als Mitjans de Comunicació que atorga la Federació d’Ateneus de Catalunya.

EL LOCAL

L’Ateneu disposa de local propi des de l’any 2007, ubicat a l’Avinguda Catalunya, 64. És la primera vegada que es disposa d’un local en propietat doncs fins llavors el locals on s’hi havia allotjat eren llogats o cedits per l’Ajuntament (fins a quatre ubicacions es va tenir fins no tenir aquest local definitiu).

El local actual, que antigament fou una sala de ball i més tard un taller tèxtil, es divideix en dos parts, la primera d’uns 70m2, està condicionada per a portar-hi a terme activitats; pero l’altra part, que té una capacitat de fins a dues-centes persones, està pendent de reforma; el diners necessaris de la qual, confiem en que vagin arribant de les administracions i també per part de l’entitat s’organitzen activitats amb finalitat recaptatòria per poder anar fer les actuacions necessàries.

L’Ateneu es soci de la Federació d’Ateneus de Catalunya. A més de la pàgina web també disposa de pàgina a Facebook, compte de Twitter, canal a YouTube i podeu consultar les excursions de la Secció Excursionista a Wikiloc.

L’entorn de comunicació digital obtingué el 2014 el Segon Premi als Mitjans de Comunicació que otorgà la Federació d’Ateneus de Catalunya.

3 Comments

Deixa un comentari

Required fields are marked *.


Un projecte de:
Forma part de:
En col·laboració amb:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor