LA PLATAFORMA “LA FIRA O LA VIDA” RECLAMA UN DEBAT CIUTADÀ PER REPLANTEJAR ELS USOS DE LA FIRA DE MONTJUÏC

La Fira o La Vida, és una nova plataforma veïnal que reclama un debat transparent i democràtic sobre el futur dels terrenys municipals del recinte firal de Montjuïc, repartits entre els barris del Poble-sec i Font de la Guatlla del nostre districte. Actualment, el contracte de lloguer de l’Ajuntament de Barcelona amb el Consorci de la Fira és fins el desembre del 2025. És per això que aquesta nova plataforma reivindica un replantejament sobre els usos d’aquest espai, on creuen que s’hi podria construir habitatge públic i de qualitat per relligar els barris de banda i banda de la muntanya.

El mes de febrer l’Ajuntament, la Generalitat i la Cambra de Comerç van signar un acord per ampliar els recintes firals de l’Hospitalet i de Montjuïc amb un pressupost de prop de 380 milions d’euros. L’acord preveu inaugurar els espais remodelats per acollir grans esdeveniments el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal de 1929. En aquest sentit, Toni Piñeiro, membre de la plataforma La Fira o La Vida, reclama que s’obri un procés participatiu per definir els usos d’aquest espai “la fira és un espai de 27 hectàrees de sòl públic municipal i volem participar per veure si no seria més necessari fer-hi habitatge públic social, zones verdes i espais per a comerços locals”. Des de la plataforma calculen que en aquests terrenys hi hauria lloc per entre 5.000 i 10.000 habitatges socials.

El projecte d’Univers Montjuïc és a mitjà termini, ja que seria a partir de 2025 amb previsió de inaugurar-se el 2029. En aquest sentit, Piñeiro afegeix que “aquest mes d’agost s’ha de ratificar l’acord signat el mes de febrer per trobar finançament, per ara com a plataforma demanem més transparència i que no se signi aquest compromís perquè hi ha temps fins el 2025 per veure què és el que més interessa a la ciutat”. D’altra banda, des del Districte de Sants-Montjuïc, el seu gerent Francesc Jiménez, reconeix que la plataforma no s’ha posat en contacte amb ells i afegeix que “de moment en podem dir poca cosa fins que no tinguem un contacte més concret, la dimensió del seu plantejament és d’un àmbit més de ciutat”. I detallava, també en aquest sentit, que “el document era una declaració d’intencions, s’ha d’acabar de concretar però seran els nous governs qui ho concretaran”.

Comments are closed.