LA REMODELACIÓ DE LA FIRA DE MONTJUÏC ELIMINARÀ EL TRÀNSIT A L’AVINGUDA REINA MARIA CRISTINA

Aquesta setmana s’ha presentat el protocol que ha de servir per tirar endavant un nou pla d’infraestructures per la Fira de Barcelona, que preveu renovar i ampliar els recintes de Montjuïc i l’Hospitalet. Tots aquests canvis es presenten pensant en el centenari d’aquest espai, que va ser construït el 1929 en motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona. Aquest gran projecte, valorat en uns 380 milions d’euros, suposarà dues grans renovacions, que a la seva vegada portaran a eliminar el trànsit a l’avinguda Reina Maria Cristina. En primer lloc, es dotarà de més superfície d’exposició el recinte de Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat, i en segon lloc s’estudia remodelar l’espai firal de Montjuïc per fer-lo evolucionar i dotar-lo d’espais per a l’emprenedoria.

El director general de la Fira, Constantí Serrallonga, explicava que el creixement del recinte de Gran Via es farà en uns terrenys de 40.000 metres quadrats entre l’avinguda Joan Carles I i els carrers de les Ciències, Salvador Espriu i José Agustín Goytisolo. S’hi construirà un edifici de dues plantes que enllaçarà amb el pavelló 1 i el hall Europa del recinte, en total l’espai creixerà en 300.000 metres quadrats i està previst finalitzar-ho el 2024. Serrallonga detallava que això “suposa la construcció d’un nou pavelló firal de 60.000 metres quadrats addicionals més un edifici de suport als visitants, un dels espais firals més grans d’Europa”.

Sobre l’actual recinte de Montjuïc, al nostre districte, s’està estudiant convertir-lo en el projecte ‘Univers Montjuïc’. El què es busca és adequar-lo a les exigències del segle XXI, amb unes instal·lacions funcionals. S’hi volen incloure espais d’ús permanent, per potenciar el caràcter urbà del recinte i la relació del teixit empresarial i l’entorn, així, s’hi volen incloure espais de coworking. En aquest sentit, aquest projecte inclouria convertir l’avinguda Reina Maria Cristina en una gran esplanada sense trànsit. El director general de la Fira afegia que “el projecte es troba en fase d’estudi i persegueix generar noves oportunitats de desenvolupament per la ciutat i la Fira”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també va ser present en aquest acte. Torra, posava en valor el creixement de l’espai i d’aquest repte tot dient que “històricament la Fira s’havia associat a Montjuïc, ara necessiten una renovació a fons per mantenir l’èxit de la Fira i seguir sent competitius a nivell mundial”. A més, “aquesta és la voluntat del Govern”.

L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana, Ada Colau, destacava el paper de la muntanya als barris del Poble-sec i de Font de la Guatlla en aquesta zona al voltant del recinte firal. Per a ella, eliminar el trànsit de l’avinguda Reina Maria Cristina, milloraria la mobilitat: “aquest projecte és especialment significatiu i és important en l’àmbit de transformació urbana. Ens hem proposat millorar la mobilitat allargant el carrer de la Guàrdia Urbana fins al Paral·lel, això facilitaria la pacificació de l’avinguda Maria Cristina”.

Aquest pla de remodelació firal s’ha canalitzat amb un protocol que va ser signat dimarts pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president de Fira 2000, Albert Castellanos.

Comments are closed.