LES SALES D’ESTUDI DE LES BIBLIOTEQUES DE SANTS-MONTJUÏC A PLE RENDIMENT FINS EL 2 DE FEBRER

Després de les festes de Nadal, com cada any, arriben els exàmens d’hivern i les biblioteques de Sants-Montjuïc s’omplen d’estudiants del barri durant aquestes setmanes del mes de gener. Per respondre al gran nombre d’usuaris, del 8 de gener al 2 de febrer, les tres biblioteques dels nostres barris – Vapor Vell, Francesc Boix i Francesc Candel – compten com a mínim amb una sala d’estudi permanent oberta durant tot el dia, de dilluns a divendres i fins a la una de la matinada.

A la sala permanent de la Biblioteca del Vapor Vell de Sants, que està oberta durant tot l’any, s’ha reforçat l’horari de cap de setmana, els dissabte de 10 del matí a les 9 del vespre i els diumenges de 9 del matí fins a les nou del vespre.

Enguany no s’ha obert la sala d’estudi de la Biblioteca Artur Martorell d’Hostafrancs, que ho va fer per primer cop el 2017, a causa del baix ús que va tenir durant el període d’exàmens de finals de curs de l’any passat. “La mitjana d’ocupació era d’1,8 usuaris al dia, és a dir, que hi havia dies amb dos o tres usuaris o altres jornades en què no hi havia ningú. Per tant, no justificava l’obertura i el cost que significa obrir fins a la una de la matinada”, explica el gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez.

A la Biblioteca Francesc Candel de la Marina, la seva directora Àngels Migueles destaca el gran nombre d’estudiants que visiten l’equipament aquests dies. La sala polivalent d’aquesta biblioteca és l’espai que resta obert de nou a una de la matinada com a sala d’estudi nocturna: “La tercera setmana de gener és la que més usuaris ocupen la sala, en total hi poden venir uns cinquanta que és la capacitat màxima”, explica Migueles. “L’ambient que es viu aquests dies és el clàssic de la biblioteca, amb un aire silenciós per alhora actiu, amb usuaris concentrats en els seus llibres i lectures i altres que fan activitats culturals”, expressa Julián Figueres, director de la Biblioteca del Vapor Vell.

En Roger i en Víctor són estudiants de formació professional de grau mitjà que han assistit en unes d’aquestes sales d’estudi. Ho fan perquè asseguren que “et pots concentrar més, ja que a casa tens l’ordinador i el mòbil que et distreuen. Aquí arribes i et poses a estudiar”, sentencien.

Enguany també s’ha posat en marxa un mapa interactiu a temps real sobre el nombre de places buides que queden a cada una de les sales. D’aquesta manera, els estudiants poden preveure l’ocupació que hi ha a les sales de la biblioteca, i poden triar a on anar. El servei es pot consultar a la pàgina web del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

Comments are closed.