L’ESCRIPTORA I MESTRA JÚLIA COSTA, MEDALLA D’HONOR DE BARCELONA 2020

L’escriptora i mestra Júlia Costa, Medalla d’Honor de Barcelona 2020

El districte de Sants-Montjuïc l’ha proposada per al premi per la implicació al barri del Poble-sec.

Júlia Costa va néixer al Poble-sec el 1948 i només hi ha viscut fora dos anys de la seva vida. És mestra però des fa 30 anys dedica part del seu temps a l’escriptura: novel·les i poesies en què d’una manera o una altra surt el seu barri.

Costa és també una apassionada de la història. És membre del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, CERHISEC, i col·labora en revistes del barri com ‘Zona Sec’. La seva implicació en la vida veïnal li ha valgut que el districte de Sants-Montjuïc la proposi per rebre la Medalla d’Honor de Barcelona.

“No viuria a cap altre lloc”

Reconeix que el seu barri li ha servit com a escenari i inspiració per a les seves novel·les. “On hi ha gent, hi ha històries. I d’això n’hi ha a tot arreu, el que passa és que els llocs que coneixes són més fàcils de descriure, i d’explicar, d’interpretar i d’entendre també”, explica. A més, als 72 anys, és conscient que no viuria enlloc més.

Una extensa trajectòria literària

En total ha escrit una dotzena de llibres, entre novel·la i poesia, i, precisament, aquesta trajectòria literària li ha valgut diversos premis, entre els quals el I Premi Olga Xirinacs de novel·la o el Francesc Candel de narrativa. A més, amb el CERHISEC i altres associacions d’història de la ciutat ha elaborat rutes i itineraris perquè els veïns puguin conèixer una mica més dels seus barris.

Assegura que la va sobtar que la proposessin per rebre la Medalla d’Honor de Barcelona ja que, creu, “hi ha molta gent del barri que fa coses” tot i que reconeix que “no queden tants que faci tant de temps que s’hi dediquen” com ella, conclou.

Comments are closed.