LA COMPRA DEL DISTRICTE D’UN EDIFICI DEL CARRER ELKANO EVITA UN NOU CAS D’ESPECULACIÓ AL POBLE-SEC

Un total de vuit unitats familiars en risc de ser expulsades del barri podran seguir vivint al bloc d’habitatge del carrer Elkano, número 61, al barri del Poble-sec. Això ha estat possible després que el Districte de Sants-Montjuïc hagi adquirit per 2,8 milions d’euros l’edifici exercint el dret de tanteig. “S’ha pogut dur a terme a partir de la llei que permet a l’administració tenir la primera opció de comprar a un banc”, en aquest cas a l’entitat Anida Operaciones Singulares, vinculada al BBVA, segons explica Xavier Farré, conseller tècnic del Districte de Sants-Montjuïc.

Aquesta operació per crear habitatge públic resulta “més cara que la via de la construcció en solars municipals, però és una oportunitat que no es pot deixar passar en determinades zones com al Poble-sec, on no hi ha una disponibilitat de sòl per una trama urbana compacte i definida”, segons Farré. L’edifici té 16 habitatges i dos locals de planta baixa, i els seus inquilins “tenen diversos graus de vulnerabilitat”, amb veïns d’edat avançada o aturats.

Aquesta compra, doncs, pretén frenar una nova operació especulativa executada per un fons d’inversió: “Volem preservar als veïns de què no siguin expulsats del barri i volem interposar-nos en operacions que fan determinats grups de fons inversors, generalment estrangers”, apunta el conseller tècnic. Al nostre districte, l’administració ja ha adquirit altres edificis com el del carrer Leiva o al carrer de Rossend Arús.

Des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec es creu que l’augment del preu del lloguer està creixent de forma desproporcionada mentre els salaris segueixen baixos. El vicepresident de la federació d’entitats poblesequina, Enric Francés, celebra que l’Ajuntament hagi comprat aquest edifici per crear habitatge social: “Són unes primeres passes i esperem que vagin avançant”.

Comments are closed.