Daily Archives: 1 de maig de 2018

FAMÍLIES DE LES ESCOLES DE MONTJUÏC RECULLEN 286 QUILOS DE DEIXALLES EN UNA JORNADA DE NETEJA A LA MUNTANYA

Fins a 286 quilos de deixalles i residus van recollir, dissabte passat, les famílies i alumnes de les escoles de Montjuïc en una primera jornada que van organitzar per netejar la muntanya i per promoure la sensibilització ambiental. Durant dues hores, un total de 60 adults i 40 infants van recórrer la zona compresa entre el passeig de l’Exposició i l’avinguda Miramar, i entre l’Escola Bressol Nic i les escales del carrer Margarit. Els participants van quedar sorpresos amb la gran quantitat de brutícia que hi havia: Es van recollir 32 quilos de vidre, 70 kg de plàstic, 10 kg de paper, 170 kg de rebuig i 4 kg de residus per al punt verd.

Més tard, es van organitzar diversos tallers, on els nens van pintar pedres de diversos colors i també van fer uns cartells de conscienciació que deien “Ajudem a la natura” o “Montjuïc serà sempre nostre”. També, a l’Escola Bressol Nic es va fer un mural, on els participants van dibuixar plantes i flors. A l’hora de dinar, es va celebrar l’èxit de la jornada amb un pícnic familiar. “Esperem que tot el treball que hem fet per netejar ajudi als altres a pensar que no s’han de llençar coses, i la gent quan pugi a l’escola per Montjuïc s’ho passin molt bé quan passin pel camí”, diu l’Emma de nou anys i alumna de l’Escola Bosc de Montjuïc. Davant la necessitat de seguir cuidant la muntanya, no es descarten noves accions a partir del pròxim curs escolar.

La iniciativa va néixer dins de la Plataforma Salvem Montjuïc com a reacció al projecte de construcció d’un equipament al passeig de l’Exposició, al qual s’oposen, ja que consideren que amb ell s’està eliminant espai verd: “Pensàvem que era important ensenyar l’estima que tenim a la muntanya de Montjuïc, amb una neteja i activitats”, explica Lucile Fouquet de l’AMPA Bosc de Montjuïc. En aquest sentit, Justine Roux de l’AMPA Escola Tres Pins recorda que “la muntanya és el camí dels nens per anar a l’escola, i no volem que posin formigó, sinó que el deixin verd”. A la vegada, Caroline Sayes de l’AFA Escola Poble-sec critica que “la muntanya ha anat perdent zones verdes durant els darrers anys, i és important preservar el que existeix fins ara”.

LA COMPRA DEL DISTRICTE D’UN EDIFICI DEL CARRER ELKANO EVITA UN NOU CAS D’ESPECULACIÓ AL POBLE-SEC

Un total de vuit unitats familiars en risc de ser expulsades del barri podran seguir vivint al bloc d’habitatge del carrer Elkano, número 61, al barri del Poble-sec. Això ha estat possible després que el Districte de Sants-Montjuïc hagi adquirit per 2,8 milions d’euros l’edifici exercint el dret de tanteig. “S’ha pogut dur a terme a partir de la llei que permet a l’administració tenir la primera opció de comprar a un banc”, en aquest cas a l’entitat Anida Operaciones Singulares, vinculada al BBVA, segons explica Xavier Farré, conseller tècnic del Districte de Sants-Montjuïc.

Aquesta operació per crear habitatge públic resulta “més cara que la via de la construcció en solars municipals, però és una oportunitat que no es pot deixar passar en determinades zones com al Poble-sec, on no hi ha una disponibilitat de sòl per una trama urbana compacte i definida”, segons Farré. L’edifici té 16 habitatges i dos locals de planta baixa, i els seus inquilins “tenen diversos graus de vulnerabilitat”, amb veïns d’edat avançada o aturats.

Aquesta compra, doncs, pretén frenar una nova operació especulativa executada per un fons d’inversió: “Volem preservar als veïns de què no siguin expulsats del barri i volem interposar-nos en operacions que fan determinats grups de fons inversors, generalment estrangers”, apunta el conseller tècnic. Al nostre districte, l’administració ja ha adquirit altres edificis com el del carrer Leiva o al carrer de Rossend Arús.

Des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec es creu que l’augment del preu del lloguer està creixent de forma desproporcionada mentre els salaris segueixen baixos. El vicepresident de la federació d’entitats poblesequina, Enric Francés, celebra que l’Ajuntament hagi comprat aquest edifici per crear habitatge social: “Són unes primeres passes i esperem que vagin avançant”.