Presentació del llibre col·lectiu: Les aventures de Sant Jordi al Raval

El passat dijous, amb motiu de la diada de Sant Jordi la Xarxa de Lectura del Raval va presentar el llibre “Les aventures de Sant Jordi al Raval”, fruit de l’acció conjunta realitzada  pels  nens i nenes de les diferents entitats participants a la Xarxa de Lectura.

Els creadors del llibre col·lectiu van apropar-se a la Rambla del Raval per escoltar la seva història explicada per un conta contes, i veure la nova llegenda de Sant Jordi que entre tots han creat.

IMG_3163

 

El llibre, que ha transformat la llegenda tradicional, explica les noves aventures de Sant Jordi, el Drac i la Princesa pels carrers i places del nostre barri

El llibre serà exposat a la biblioteca St. Pau Sta. Creu, després de recórrer els casals del barri.

 

IMG_9322

La Xarxa de lectura descobreix les últimes novetats literàries

El passat 4 de Febrer,  els  educadors/es  de les entitats que formen part de la Xarxa de Lectura van realitzar una trobada  a la biblioteca Rosa Sensat, per conèixer  les últimes novetats de literatura infantil i la bibliografia específica de la motxilla de fantasia. Es considera la fantasia com una eina indispensable per estimular la imaginació i la creativitat de nens i joves.

L’Amàlia Ramoneda, responsable de la biblioteca infantil i juvenil, va realitzar la presentació, la qual va iniciar amb un recull de contes per a la petita infància triats pel fet de ser novetats bibliogràfiques  i perquè poden resultar un bon recurs educatiu.

D’entre aquests contes que sempre va bé tenir a la biblioteca de la nostra entitat, destaquem:

un-gorila-G_01Un Goril·la, d’Anthony Browne,   per aprendre els números, però sobretot,  per  gaudir de  la força expressiva  d’aquest personatge, capaç de transmetre un gran ventall d’emocions.

 

 

 

 la-balena-7A través de les il·lustracions de La Balena, de Benji Davies, coneixem una  història senzilla però plena d’intensitat, que parla de soledat, d’un nen monoparental,   i d’amor,  entre pare i fill.

 

 

lleonsQuan rugeixen els lleons Robie H. Harris, ens serveix per treballar la por, a través de la historia d’un nen que decideix afrontar les seves pors,  i fer del seu mon un lloc més segur i estable.

 

 

Altres novetats que podeu trobar a les motxilles de fantasia pels més petits:

clip_image002 tonet lluna Sombrero_cover Thumbnail.aspx

Dins la motxilla dels mitjans, destaquem

rojoEl libro rojo, Barbara Lehman,  requereix una atenta lectura  pel seu alt grau d’abstracció, narra la  sorprenent  història  d’un llibre màgic, que fa de mirall dels personatges.

 

 

pomelo-es-elefantastico_pTrobem també  el llibre Pomelo es elefantástico, de Ramona Badescu i Benjamin Chaud.           Inclou tres noves històries d’aquest personatge que tant agrada als més joves.

 

 

 

Aquestes històries i moltes més a la nova motxilla de fantasia de la Xarxa de lectura del Raval.

triunfo-arciniegas_letras-robadas-2013bunildafadabruixa1 llana

Els infants del Raval presenten la Motxilla de les Emocions!!

El passat 17 de Juny, els infants del centre obert AEIRaval van realitzar una exposició a la Biblioteca Sant Pau i Santa Creu sobre el que han après aquest any entorn a les emocions a partir de les activitats realitzades entorn a la Motxilla de les Emocions.

Ens van explicar com distingir les 4 emocions bàsiques mitjançant una activitat d’interacció amb el públic, i de manera cooperativa entre tots els infants, ens van explicar els contes que han anat treballant al seu casal.

D’aquesta manera, mitjançant les vivències de la protagonista de El otro lado del árbol vam comprendre com la por existeix i es pot transformar, i els infants ens van ensenyar el que podem fer quan tenim por: abraçar-nos, parlar, córrer, anar de la mà…

La protagonista del conte de ¿Cómo es posible? La historia de Elvis estava molt enfadada amb el món perquè el seu amic (ocell) s’havia mort. Aquesta ràbia i tristesa es va calmar quan els seus amics la van acompanyar en el dol… així, el grup dels Dofins del casal d’Aeiraval ens va ensenyar el que podem fer quan sentim aquestes emocions: una abraçada, parlar amb els amics, cantar i ballar, fer un dibuix, etc…

Finalment, l’Ós que abraçava els arbres estava molt content i expressava la seva alegria a tothom el que se li acostava… fins i tot, va donar una bona lliçó al llenyataire!

Així vam acabar la sessió, donant-nos tots i totes una bona abraçada i felicitant al grup de Dofins del Casal AEIRaval, perquè ho van fer molt bé i van animar a que l’any vinent altres nens i nenes treballin aquesta motxilla tan interessant als seus casals.

Podeu veure el power point que van utilitzar per a la seva exposició:

http://issuu.com/xarxasocial2/docs/presentaci___petits__motxilles_peda/1

 

WP_20140617_006

“La Ravalesa” del Miquel Tarradell

Fotografia extreta de la web de l’institut

Fotografia extreta de la web de l’institut

Al ben mig del barri del Raval trobem l’Institut Miquel Taradell, de ben segur que si tombeu pel Raval hi haureu passat a prop. Però coneixeu les moltes activitats que realitzen de foment de la lectura? Sabeu que publiquen una fantàstica revista redactada pels propis alumnes?  Des de xarxa de lectura ens hem interessat per conèixer aquesta i altres activitats que cerquen un objectiu comú amb la xarxa: El foment de la lectura entre infants i joves.

Al Institut, trimestralment publiquen “la Ravalesa” la revista de l’institut que els alumnes del centre gestionen i redacten sota la coordinació dels mestres del departament de llengües i la Veronica Santos que a més a més, s’encarrega de l’edició i maquetació de la revista i qui ens explica aquesta i altres experiències del centre.

La revista s’estructura en diferents seccions: Noticies de l’institut, articles de les sortides que els alumnes realitzen, un espai d’escriptura creativa, una molt interessant secció de ciència “calaix de ciència”, i “your opinion” una secció d’escriptura en anglès.  Tots els articles estan redactats pels alumnes del centre, ells són els que trien els temes, els que cerquen la informació, etc. Un cop tenen l’article redactat, els mestres en fan una revisió d’estructura i redactat, i en fan una devolució als alumnes. Aquest exercici més enllà de fomentar la lectura i l’escriptura, dona als alumnes la possibilitat de veure i ser conscients de la realitat que els envolta i experimentar amb la seva creativitat.

Un cop la revista surt a la llum, s’entrega un exemplar a tots els alumnes d’ESO, a banda dels exemplars que poden trobar a la biblioteca del centre. També trobem totes les edicions que fins ara han sortit a la llum, a la web del centre http://www.instarradell.cat/ no deixeu de visitar-la!

La Verònica, ens comenta altres experiències que el centre esta aplicant al voltant del foment de la lectura, com la “mig hora de lectura” on tots els alumnes del centre participen de 10:45 a 11:15. Els nois i noies trien llibres de la biblioteca del centre, i en aquesta mig hora en fan la lectura. Durant aquesta mig hora, no poden fer deures ni cap altre activitat que no sigui llegir.

També ens comenta que tenen en marxa els “apadrinaments”, on alumnes de cicle de serveis comunitaris apadrinen un grup de primer d’ESO, on realitzen activitats que  fomentin la lectura.

Bones Lectures Tarradell!!

“Ojo con el Piojo”

Fa uns dies els nens i nenes d’AEIraval van presentar als companys i companyes de la Xarxa de Lectura, el magnífic treball que han realitzat aquest trimestre al voltant del polls, com ja us vam informar en aquest espai amb la visita que la xarxa va realitzar al casal.

La presentació es va dur a terme a la biblioteca Sant Pau-Santa Creu, i no cal dir, que va ser tot un èxit. Els nens i nenes van estar fantàstics, sumat al bon treball de la seva educadora, l’Erika i els voluntaris que hi donen suport i que  fan possible aqueta activitat. L’únic que ens queda dir és: MOLTES FELICITATS a tots i totes!!

 

Us deixem el power point que va acompanyar la presentació.