El dret a escollir l’oci: una qüestió d’autonomia

Potenciar el desenvolupament integral de les persones que acompanyem, respectant les seves necessitats i fent-les protagonistes de les seves corresponents decisions és clau alhora de poder exercir els seus drets. Tanmateix, quan parlem d’oci, ens trobem que en aquest col·lectiu, sovint es vulnera el seu dret a l’autodeterminació.

Aquesta és una de les reflexions de l’estudi “Anàlisi de les possibilitats d’oci de les persones amb discapacitat intel·lectual tutelades per La Tutela de Reus”, elaborat per la Paula Bartomeu, estudiant de Treball Social a la Universitat Rovira i Virgili (URV).

L’estudi, que ha comptat amb la participació de 36 persones de Reus, dona resposta a una proposta feta per La Tutela en el marc del Programa d’Aprenentatge i Servei de la URV, amb l’objectiu de trobar fórmules per fomentar la seva capacitat de participació i presa de decisions en l’elecció de les seves activitats d’oci.

Segons Bartomeu, un dels motius que més limiten l’autonomia de les persones a l’hora d’escollir entre les diferents opcions d’oci és el fet de viure en residències. En aquests centres, on les persones estan sotmeses a un règim més disciplinari, tenen més dificultats alhora de conèixer l’oferta d’oci del municipi que si visquessin en una llar residència o domicili propi.

D’altra banda, l’estudi indica que tant a les residències com per part dels tutors, les activitats d’oci que es proposen al col·lectiu són generalment induïdes i programades, a més d’enteses com quelcom rehabilitador.

Per superar aquestes barreres, Bartomeu proposa apostar per nous plantejaments com ara fomentar el paper del voluntariat i crear una guia d’oci adaptada a totes les persones que acompanyem.

 

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor