Salta al contingut


ESTUDI EPIFFAC

ESTUDI EPIFFAC

Vam estar al Col•legi Oficial de Metges de Barcelona el dia 23 de gener per assistir a l’acte de la presentació d’aquest Estudi en el qual, la nostra associació va col•laborar amb sòcies que van participar en ell.
És el primer estudi epidemiològic espanyol en analitzar de forma global l’ impacte familiar, laboral, social i econòmic de la FM al llarg del nostre país,sent a més a més un dels primers exemples en l’àmbit europeu.
La Fundació FF va tenir com objectiu conèixer l’impacta que produïa sobre els malats i les seves famílies i per això va impulsar aquest Estudi on hi ha col•laborat Investigadors, Centres sanitaris, tècnics dels Centres de tot l’estat e Institucions com la Fundació Pere Tarrés, Parc Salut Mar de Barcelona, H. Clínic de Barcelona, H,Gregorio Marañón de Madrid, La Diputació de Barcelona i la Fundació ONCE.
A la taula de la Presentació estaven: Dr. Carbonell President mèdic de la Fundació, Dr. Miquel Vilardell president del Col•legi de Metges (formarà part del comitè científic)Emilia Altarriba presidenta de FF, Dra. Rosa Vallès en representació de la Generalitat i el Dr. Antonio Collado, del comitè científic i un dels investigadors i qui ens va explicar com s’havia fet l’estudi i els resultats.
El Dr. Collado va parlar de l’ Estudi Científic de la FM i les repercussions a nivell familiar, social, laboral i econòmic a través de la Fundació i al capdavant d’ ell, el Dr. Carbonell.
La mostra es va fer en diferents municipis:
1- De 20.000 habitants ( 11 Centres )
2- De 20.001 a 100.000 habitants ( 11 Centres )
3- De més de 100.000 habitants. ( 13 Centres )
En Centres de Salut i en cada Comunitat Autònoma.
Pacients
530 però que van poder portar l’estudi, 375.Sels van fer 6 blocs de preguntes, demografia, llar, família, feina…
225 pacients
96% dones, edat 51’9 anys, 75% casades, nivell educatiu elemental, professió als serveis, industria…, símptomes a partir dels 37 anys amb un retard de 6’6 anys en detectar la malaltia, temps d’evolució 10 anys amb 67% de trastorns múscul-esquelètic, 35% psicopatològics, digestius… i amb una salut molt deficient.
Situació familiar i econòmica
59% dificultat amb la parella, 44% necessita ajuda a casa, 27% ha de canviar de feina algú membre de la família per ajudar, amb pèrdues econòmiques importants. Una disminució mitja de 504€ mensuals i 230€ amb despeses extres.
Entorn Laboral
93% han estat treballant una mitja de 23 anys, 70% amb moltes dificultats, 50% amb absentisme laboral,63% notifiquen la malaltia, 30’4% fan adaptacions a la feina, 19% canvien d’empresa. Dos terços es van quedant fora del circuit laboral.
Entorn Sanitari
38% manca de recolzament sanitari, i la nota que surt per els professionals és de 4’9.
Ajuda Social
27’5% tenen algú grau de minusvalia ( Sols demanada pel 35% dels pacients)
23% Invalidesa permanent, 50% reconeixement per l’Administració Estatal, 50% per Resolució Judicial.
Organització Social
26% estan associades i 20% en Sindicats de treballadors
Desprès de donar per acabat aquesta part, es va fer un homenatge al Dr. Broggi, amb un parlament per part de la Emilia Altarriba molt emotiu, un vídeo que va enviar El Sr. Mayor Zaragoza elogiant la trajectòria del Dr. Broggi al llarg dels seus 104 anys i un amic de la família, va tocar El Cant dels Ocells per la seva memòria. Estaven dos fills que van recollir uns obsequis de la Fundació. El Dr. Moisés Broggi era membre honorífic de la Fundació.
Maite Vivancos

 

Posted in Actualitat.


0 comentaris

Mantingues contacte amb la discussió, segueix el RSS RSS dels comentaris de la entrada.Una mica d'HTML...

o, contesta a aquesta entrada via trackback.Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor