Salta al contingut


Un projecte Clínic-Parc de Salut Mar sobre Fibromiàlgia, premi Fundación FF i Ciència 2011

Publicat el 23 de febrer a l’Hospital Clínic

Avui dijous 23 de febrer s’ha celebrat a l’Hospital Clínic de Barcelona l’acte d’entrega del Premi al Millor Projecte d’Investigació sobre Fibromiàlgia que convoquen la Fundación FF i Ciència 2011 en col·laboració amb la Societat Espanyola de Reumatologia i amb el patrocini de la Fundación Grünenthal. Enguany el premi ha estat per Xavier Torres, de la Unitat de Fibromiàlgia de l’Hospital Clínic, i Mª Jesús Herrero, del servei de Psicologia Clínica de la Unitat de Fibromiàlgia del Parc de Salut Mar de Barcelona, amb el projecte titulat ¿Por qué las personas con Fibromialgia persisten en la actividad a pesar del dolor creciente? A l’acte hi han assistit el Dr. Josep Brugada, director mèdic de l’Hospital Clinic, la Sra. Emília Altarriba, presidenta de la Fundación de Afectados y Afectadas de Fibromialgia y Síndrome de Fatiga Crónica; la Dra. Pilar Peris, membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Reumatologia; la Dra. Isabel Sánchez Magro, directora de la Fundación Grünenthal, i el Sr. Josep Davins, subdirector general de Serveis Sanitaris del Departament de Salut, juntament amb el Dr. Rafael Manzanera i la Dra. Josefina Jardí, director i gerent de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAM), respectivament.

El projecte premiat

En l’actualitat es desconeix la causa de la fibromiàlgia, encara que hi ha proves que suggereixen que els símptomes d’aquesta malaltia es relacionen amb la sensibilització del sistema central de transmissió del dolor. Un factor que pot contribuir al aquesta sensibilització és l’estimulació sostinguda deguda a una activitat extenuant.

Les persones amb fibromiàlgia presenten un patró de comportament que es caracteritza per l’alternança de períodes breus d’activitat extenuant seguits de períodes perllongats d’inactivitat. La modificació d’aquest patró de conducta pot reduir la intensitat del dolor i altres símptomes, però els pacients són resistents al canvi d’aquest patró, malgrat la seva conscienciació i de la pressió que pot exercir l’entorn sobre ells, desaprovant aquesta conducta.

Es desconeixen els motius que dificulten a les persones amb fibromiàlgia modificar aquest patró de persistència en l’activitat malgrat el dolor creixent. Amb aquest estudi es pretén construir un instrument fiable i vàlid pel mesurament de les creences potencialment responsables del manteniment del patró de persistència en l’activitat en la fibromiàlgia; disposar d’un qüestionari d’aquestes característiques permetrà reduir el nombre de sessions d’avaluació i iniciar amb major rapidesa intervencions més individualitzades i precises.

Seguiu llegint la notícia al web de l‘Hospital Clínic

Posted in Actualitat, articles científics, Entrevistes.

Tagged with , , , .


6 comentaris

Mantingues contacte amb la discussió, segueix el RSS RSS dels comentaris de la entrada.

 1. Lidia diu

  Amb el respecte degut a les persones que de bona fe s'han cregut que la fundació FF i alguns professionals “de la salut” treballen per al bé de les persones afectades i per a un veritable reconeixement d'aquesta malaltia, és de vergonya el que apunta aquest estudi i és increïble que hi hagi associacions de pacients que encara assisteixin a aquests actes i els donin el seu suport.
  Tota aquesta mentida de la FF i aquest tipus d'estudis estan dirigits a psicologitzar aquesta malaltia, a fer responsable d'aquesta a la mateixa malalta, culpabilizandola per no estar disposada a canviar aquest supòsit patró que seria causant de la sensibilització central. Tot això està més que descartat per estudis seriosos a nivell internacional i és ridícul que aquí es segueixin mantenint, si no fos per l'interès de deixar a aquestes malaltes en mans de la psicologia, d'atenció primària i, sobretot-sobretot!- sense dret a un reconeixement de malaltia orgànica (neuroinmunológica) greu, que podria-i en alguns casos hauria- donar-los dret a una incapacitat.
  La senyora Maite Vivancos s'està lluint (potser sense saber-ho-ja que el contrari seria gravíssim) donant cobertura i suport a aquestes males intencions de la FF i la seva presidenta, Emilia Altarriba (qui té els seus foscos interessos en tot això, partint dels seus contactes a Reus, al costat de persones que han estat darrere de tot l'entramat del fins ara conegut com Consorci Hospitalari de Catalunya (alguns dels membres estan sent investigats per possibles tractes de favor, incompatibilitats i presumpte tràfic d'influències).
  Companyes, malaltes d'aquesta patologia greu i orgànica, no us deixeu enganyar amb pseudoteorías ja caducades que defensen el contrari de forma interessada.
  Salutacions.

 2. Lidia diu

  Important document en què es denuncia el major robatori en la història de Catalunya, perpetrat a la sanitat catalana.
  Una de les organitzacions des de la qual ha ajudat a perpetrar aquest escàndol és el fins ara conegut com Consorci Hospitalari de Catalunya. En aquest consorci, hi ha la fundació Personalia, de la qual Emilia Altarriba és membre del patronat. La mateixa Emilia Altarriba que presideix una fundació de “afectats” de FM i SFC en què no hi ha cap afectat (¿A ningú li estranya que una senyora presideixi una fundació dedicada a unes malalties que ni ella ni els seus familiars directes no pateixen?). Quan el riu sona…
  Companyes, malaltes de FM i SFC, en els perdeu aquest document, amb la informació que es dóna en els vídeos, ja que ens estan enganyant i estafant a tots els ciutadans:
  http://dempeusperlasalut.wordpress.com/2012/02/26/el-mayor-robo-de-la-historia-de-catalunya/

 3. south bronx diu

  En realitat volia escriure una simple paraula per poder donar-li les gràcies per la forma tan meravellosa que es mostren aquí. El meu temps de recerca d'Internet finalment ha estat guardonat amb el coneixement meravellós intercanvi amb els meus amics i família. Jo declaro que molts de nosaltres els lectors són sens dubte la benedicció de viure en un lloc útil amb professionals brillants amb moltes pautes interessants. Em sento una mica la sort d'haver descobert tot el seu lloc i esperem que més minuts de tones de fresc llegint aquí. Moltes gràcies de nou per tots els detalls.

 4. Mariví diu

  Sóc una afectada de FM / SFC / SSQM, avui he llegit el resum publicat sobre el treball de recerca realitzat per l'Hospital Clínic- IMAS sobre Fibromiàlgia.
  Ja la pregunta Per què les persones amb Fibromiàlgia persisteixen en l'activitat tot i el dolor creixent? m'ha deixat anonanada… No tinc dades sobre les preguntes de la recerca i clar, no a quines activitats es refereixen:
  Seguir amb la vida laboral?Dedicar el temps a la cura personal?Seguir cuidant de la família?tenir una vida social?.
  Parlen d'un patró de conducta difícil de modificar per part dels afectats. I jo em pregunto: Tots els afectats de Fibromiàlgia tenim la mateixa situació social,el mateix grau de malaltia, activitat laboral i un llarg etc…
  En una cosa els he de donar la raó: Les causes encara es desconeixen, i que hi ha una causa-efecte quant a la intensitat del dolor relacionada amb l'activitat física.

  En el meu cas concret, podria dir que que els últims 18 mesos hi ha hagut una modificació del meu patró d'activitat, he disminuït la meva activitat tant física,social,psíquica probablement en un 70-80% de la que realitzava. Porto tres anys amb tt º d'ansiolítics i antidepressius. I no he notat cap millora pel que fa al dolor,ni el infinitat de símptomes que les persones afectades d'aquestes malalties tenim. Tinc un llarg historial de malalties associades, que casualment totes tenen a veure amb el sistema endocrí,neurològic i inmunulógico. !! I em tracten amb antidepressius!!
  Com afectada, m'agradaria que els professionals que semblen tenir tant interès a buscar una explicació sobre els patrons del meu comportament davant de la meva malaltia, gastessin els diners dels contribuents en dedicar-se a investigar amb serietat les causes orgàniques que provoquen estàs malalties ja que al meu parer serà l'única manera d'afrontar-les amb èxit.

 5. Maite vivancos diu

  Estimada Lidia.
  Ja fa dies que devia haver contestat als escrits deixats a la nostra web. No ho he fet abans per motius que no vénen al cas, però ara estic en disposició de poder dir el que penso als meus escrits.
  Em flames ingènua, o tenir bona fe ... ni una cosa ni l'altra, el que sí sóc és una persones que valoro el que els altres fan per mi, per la Federació, per una associació, el que es pot dir el nivell de carrer. Tot el que comptes de la Sra. Altarriba, en tot el temps que fa que la conec, mai m'ha demostrat cap interès que no sigui ajudar en tot allò que ella pugui perquè tot funcioni, malgrat el seu delicat estat de salut. No crec que tot el comitè científic que forma la FF siguin tan "babaus" si és cert tot el que comptes de seguir col · laborant amb ella. Conec a la majoria d'ells i només puc dir que són magnífics, bolcats en els malalts, fent xerrades en dies festius sense cobrar res, participant en actes desinteressadament ... si això és pensar en ells i no en els pacients, que vingui Déu i ho vegi. Penso sempre en positiu i mentre no em demostrin el contrari dono suport a qui dedica moltes hores de la seva vida a recerca i visites.

  Maite Vivancos
  Presidenta FF2CAt

 6. Maite vivancos diu

  Mariví.
  De les xerrades que he estat amb metges investigadors, el que hi ha de cert és que de moment no hi ha cap medicament encara que sigui efectiu en les nostres malalties FM i SFC. El que sí se sap és que les malaltes, deixen de fer la seva activitat normal perquè el cos no aguanta, però que un cop alguna cosa recuperades, pensen en tornar a fer una vida com abans i això s'ha d'oblidar; de moment no podem fer ja el trabajonormalmente, ni sortir perquè ens cansem ... i té molt a veure l'estat de cada persona malalta amb la seva vida personal, efectiva, laboral, no tots podem descansar quan volem sense deixar de fer allò que ens obliga la casa, els fills ... però és clar que ha arribat el moment de cuidar-nos nosaltres i fer allò que realment podem sense forçar la màquina si no es vol seguir empitjorant. Ets crec, mal medicada, amb ansiolítics i antedepresivos; no se soluciona el problema del dolor, hi ha altres fàrmacs més efectius i en una cosa coincideixen tots, s'ha de caminar cada dia el que es pugui sense forçar la màquina.
  Maite Vivancos
  Presidenta FF2CATUna mica d'HTML...

o, contesta a aquesta entrada via trackback.Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor