Salta al contingut


Els espanyols treballen exposats diàriament a milers de substàncies neurotòxiques

Raúl Casado Madrid, 22 gen (EFE). – Els espanyols estan exposats a la feina a nombroses substàncies químiques molt tòxiques i perilloses per al sistema neuronal i que poden provocar, per contacte o per inhalació, malalties lleus i reversibles com cefalees o confusió, però també alteracions neurològiques irreversibles com Alzheimer o Parkinson.

Gairebé un 18 per cent dels treballadors manipula contaminants químics, encara que la presència de substàncies o combinats potencialment perillosos s’estén a pràcticament tots els sectors productius.

De fet, l’exposició a substàncies químiques perilloses causa cada any a Espanya més morts que els accidents de treball, raó per la qual des de diferents estaments s’ha incidit en la importància de prevenir els riscos per augmentar la competitivitat i productivitat empresarial i per reduir el cost dels accidents i de les malalties.

“Estem absolutament envoltats d’un risc que convé conèixer”, ha assenyalat a Efe el neuròleg Mariano Montori, responsable del Grup d’Estudi de Neurologia de l’Treball de la Societat Espanyola de Neurologia, i es referit als estudis ja publicats a Europa segons els quals el nombre de morts per “càncer laboral” és 15 vegades superior al de morts per accidents laborals.

MÉS DE 100.000 substàncies neurotòxiques Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, els europeus manipulen en l’àmbit laboral 100.000 substàncies potencialment neurotòxiques (les combinacions serien infinites), però només un miler estan convenientment estudiades.

Per tractar de controlar totes les substàncies químiques que s’utilitzen a Europa, la UE es va dotar del reglament “Reach” (Registre, Avaluació i Autorització de Químics) per millorar la informació existent sobre cada producte que es comercialitza i elevar els nivells de seguretat per protegir la salut humana i el medi ambient.

El reglament estableix un calendari d’obligat compliment per a tots els productes, que va començar el 2010 i que no conclourà fins a l’any 2018.

Fins ara, la gegantina base de dades que s’està generant en compliment d’aquesta reglamentació conté informació referida a més de 28.000 substàncies o components químics que es comercialitzen a la UE.

El registre inclou fins i tot un índex de “substàncies altament preocupants”, en què s’inclouen tots aquells productes que segons el parer de l’Agència Química Europea no haurien en cap cas ser utilitzats sense autorització, a causa dels seus potencials riscos cancerígens o mutagènics.

Així, Mariano Montori ha advertit, en declaracions a Efe, de la importància de conèixer aquestes substàncies, d’estudiar-les i de conèixer els seus perills potencials per prevenir riscos i malalties, i s’ha mostrat convençut que “Reach” “va a posar una mica d’ordre en tot això “, ja que obliga les empreses a analitzar els productes químics que fan servir ia avaluar els seus potencials riscos, i entre ells els neurotòxics.

Llegiu l’article sencer a l’ASSOCIACIO APQUIRA

Posted in Actualitat, articles científics.

Tagged with , , , , , , , , .


Un comentari

Mantingues contacte amb la discussió, segueix el RSS RSS dels comentaris de la entrada.

  1. Men's Fitness diu

    Simplement gran bloc. És absolutament va ser molt útil per a mi en el personal. Preservar discutir aquest tipus de conceptes més tard també. Això és, en realitat les coses que estava buscant, i estic content que va sorgir aquí! Gràcies per expressar la informació real al voltant deUna mica d'HTML...

o, contesta a aquesta entrada via trackback.Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor