Salta al contingut


L'estrès oxidatiu influeix en el patiment dels símptomes de fibromiàlgia

Com més estrès oxidatiu, més intensos seran els símptomes d'un pacient de fibromiàlgia, segons una investigació espanyola publicada en PLoS ONE. Les conclusions de l'estudi suggereixen que l'ús d'antioxidants podria ser beneficiós per la fatiga i el dolor dels afectats

Un estudi coordinat per Mario Cordero Morales, investigador del Centre Andalús de Biologia del Desenvolupament (centre mixt de la Universidad Pablo de Olavide, CSIC i Junta d'Andalusia), profunditza sobre la relació entre la síndrome de la fibromiàlgia amb la disfunció mitocondrial. Els resultats, publicats divendres passat a la revista PLoS One, obren una nova porta a la investigació sobre l'ús d'antioxidants com a mitigadors del dolor, la fatiga o la depressió que pateixen els pacients d'aquesta malaltia, entre altres simptomes.

Aquest estudi parteix de la base que dins dels pacients amb fibromiàlgia hi ha un subgrup que presenta una disfunció mitocondrial. En un treball anterior, els investigadors van detectar l'existència d'una fallada en un element –la coenzima Q(10)– implicat en la cadena respiratòria mitocondrial. Una disfunció que, segons apunten, comporta l'augment dels radicals lliures (espècie química darrere de l'oxidació cel·lular), la disminució d'aquesta coenzima encarregada del transport d'electrons, danys en altres seqüències d'ADN, a més d'altres conseqüències.

Avançant en aquest àmbit, els científics demostren en la publicació l'entre els nivells de peroxidació lipídica (estrès oxidatiu de les membranes cel · lulars) i els símptomes dels pacients. Un troballa que posa sobre la taula la possibilitat d'utilizar els antioxidants com a co-tractament de la fibromiàlgia. “Avui encara no podem afirmar que subministrant antioxidants puguin desaparèixer els símptomes, pero sí que podria ser una eina més del tractament multidisciplinar que requereix la malaltia”, afirma Mario Xai.

Una vegada detectada aquesta relació, el pas següent és fer un assaig clínic en pacients amb fibromiàlgia que aporti dades suficients als científics per conèixer per saber si segueixen el rumb correcte. Un estudi amb el qual esperen repetir l'èxit obtingut en cinc casos anteriors, en què els pacients veien disminuir els símptomes en rebre els tractament de coenzima Q(10), un element de la mitocòndria que també juga un paper important com a antioxidant. Per a això, formaran equip amb professionales de l'Hospital Puerto Real de Cádiz, que pertanyen a les unitats de Medicina Interna, Rehabilitació, Psiquiatria, Farmacologia Clínica, la Unitat del Dolor i Medicina Comunitària.

Llegiu l’article sencer a: SINC – Servei d'Informació i Notícies Científiques.

Posted in Actualitat, articles científics.

Tagged with , , , , , , , .


0 comentaris

Mantingues contacte amb la discussió, segueix el RSS RSS dels comentaris de la entrada.Una mica d'HTML...

o, contesta a aquesta entrada via trackback.Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor