Col·laboració en el 2n curs d’especialista universitari en turisme de fauna

Poster UdL 2016 petit

Per segon any consecutiu l’Estació Biològica del Pallars Jussà col·labora en el curs d’especialista universitari en turisme de fauna, organitzat per la Universitat de Lleida i La Sabina. Els alumnes del curs vindran a fer pràctiques a l’aguait d’ocells carronayires de la serra de Lleràs.

Publicat dins de Comunicació | Envia un comentari

Vine a celebrar amb nosaltres el Dia Mundial del Peix Viatger

El proper dissabte 23 de maig de 2015 l’Estació Biològica del Pallars Jussà, la Societat de Pescadors de Tremp i el Cos d’Agents Rurals del Pallars Jussà, ens sumarem als actes de celebració del Dia Mundial del Peix Viatger que organitzen a diferents indrets de Catalunya la Fundació Catalunya-la Pedrera i el Dentre d’Estudis dels Rius Mediterranis del Museu Industrial del Ter.

Aprofitarem un dels censos de peixos que fem al riu Noguera Pallaresa a l’alçada de Tremp, per donar a conèixer la problemàtica d’aquests animals en els seus desplaçaments al llarg dels rius. Si us acosteu al riu entre 11 i 13 h podreu veure de ben a prop nombroses espècies de peixos, algunes d’elles molt curioses i amenaçades com la rabosa o el llop de riu. Es tracta d’una activitat ideal per a fer en família, en un lloc pla i de fàcil accés, a tocar de la ciutat de Tremp. Us hi esperem !!!

Dia Mundial del Peix Viatger

Publicat dins de Comunicació | Envia un comentari

Sortida formativa al riu Flamisell dels projectes Rius i Quirorius

El dilluns 20 d’abril ens visitaran companys de les associacions Hàbitats i Galanthus, i del Museu de Granollers, per fer-nos una sortida de descoberta dels ecosistemes fluvials. El tram on practicarem la metodologia del projecte Rius serà el riu Flamisell a la Pobla de Segur. L’objectiu de la sortida és divulgar aquests projectes, i engrescar els participants per a que continuïn les inspeccions del riu com un grup de voluntaris.

Podeu consultar més informció al blog del Projecte Rius

cartell formació. La Pobla. 20 abril.indd

Publicat dins de Comunicació | Envia un comentari

Què els ha passat als pins? S’han mort?

Aquesta tardor molta gent s’ha fet aquestes preguntes en passejar o simplement observar les pinedes d’algunes solanes del Pirineu. Ara al mes de març les erugues de la processionàira del pi baixen en processó dels pins, on eren des del passat estiu menjant fulles, per enterrar-se i transformar-se en papallona.

Llegint-vos l’article de la revista La Borrufa del mes de març entendreu millor què fan als boscos aquests insectes, i potser farà que no els tingueu tanta mania. Podeu descarregar-vos-el en pdf en aquest enllaç.

 

Publicat dins de Comunicació | Envia un comentari

Turisme responsable al Pallars Jussà

Mensualment des de l’Estació Biològica del Pallars Jussà escribim un article a la Borrufa, la revista de distribució gratuïta més important de la província de Lleida, i la cinquena de Catalunya.

En el número 199, publicat l’octubre de 2014, hi tenim un article a la doble pàgina central sobre el turisme responsable al Pallars Jussà, on expliquem les iniciatives que duem a terme des de la xarxa d’entitats, empreses i admisnitracions locals que formen l’Estació Biològica.

El podeu descarregar en pdf a la secció de publicacions d’aquest blog, on hi ha algun dels articles publicats.

Article del número 199 de la revista La Borrufa

Article de l’Estació Biològica del Pallars Jussà al número 199 de la revista La Borrufa

Publicat dins de Comunicació, Turisme responsable | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Nova memòria d’activitats de l’EBPJ 2011-2013

Ja és aquí la nova memòria d’activitats de l’Estació Biològica del Pallars Jussà, on expliquem alguns dels projectes en els que hem treballat en el període 2011-2013.

Aquesta memòria tanca un cicle de l’entitat que ha durat 6 anys, des de la fundació de l’EBPJ, marcat per una intensa activitat en molts espais naturals del Pallars Jussà. Aquest alt ritme de projectes, aliances amb moltes entitats i persones i bons resultats ha estat fruit del treball en xarxa que hem dut a terme i a la facilitat de trobar finançament. L’actual situació de canvi de model econòmic i de retallades per part de l’Administració envers als projectes ambientals han fet que a partir del 2014 ens replantegem l’activitat de l’entitat, i la concentrem en uns pocs projectes, allà on s’han creat més sinèrgies per tirar-los endavant amb èxit.

Podeu descarregar-vos la memòria a:

http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa/documents/memoria-anual/

Portada de la memòria d'activitats 2011-2013

Portada de la memòria d’activitats 2011-2013

Publicat dins de Comunicació | Envia un comentari

Taller d’elaboració de sabó líquid per la llar

Taller de sabó a l'Alberg de Talarn

Taller de sabó a l’Alberg de Talarn (24/5/2014)

El dissabte 24 de maig hem fet a l’Alberg de Talarn un taller d’elaboració de sabó líquid per la llar, utilitzant productes naturals. L’ingredient base ha estat el sabó fet amb oli de cuina reciclat. L’objectiu del taller és fomentar el reciclatge de l’oli de cuina, per minimitzar el seu impacte ambiental i estalviar en la cistella de la compra.

Publicat dins de Sabó, Taller | Envia un comentari

Celebrem el Dia mundial del peix viatger a Senterada

El dissabte 24 de maig vam celebrar el Dia mundial del peix viatger (World Fish Migration Day) a Senterada, juntament amb els companys de la Federació Catalana Esportiva i Càsting. Ha estat un dels 200 actes reinvindicatius que s’han fet a tot el món per reclamar la conectivitat dels rius per permetre el moviment dels peixos al llarg dels espais fluvials. En aquest cas, es demana la construcció d’una escala de peixos a la presa de Senterada, ja que és una barrera infranquejable pels peixos que volen remuntar el riu a fresar.

Dia Mundial dels Peixos Viatgers a SenteradaDia Mundial del Peix Viatger a Senterada

Publicat dins de Acte reivindicatiu, Rius | Envia un comentari

L’anuari ornitològic del Pallars Jussà 2010-2011

Anuari d'ocells del PAllars Jussà 2010-2011   Anuari ornitològic del Pallars Jussà 2010-2011

L’Anuari ornitològic del Pallars Jussà 2010-2011 no és un simple un recull de les citacions més detacables dels ocells observats en aquesta comarca pirinenca, és la primera de les publicacions divulgatives que estem elaborant des de l’Estació Biològica del Pallars Jussà per donar a conèixer el medi natural d’una de les comarques més desconegudes de Catalunya.

L’anuari inclou una selecció de les cites d’ocells més rellevants fetes en el període 2010-2011, ja sigui pel seu interès fenològic, numèric o per la raresa de les espècies observades en el context del Pallars Jussà. També inclou un article de Victor Sanz sobre on observar ocells a l’embassament de Sant Antoni, un article de Pere Josa sobre els resultats de les campanyes d’anellament dels prats d’Aguiró (Vall Fosca) en el període 2010-2012, i un llistat dels ocells del Pallars Jussà.

Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i l’Obra Social “la Caixa”.

Actualment estem treballant en un llibre sobre els ocells del Pallars Jussà, com a culminació d’un projecte de prospecció i seguiment de la biodiversitat a la comarca que hem dut a terme en el període 2010-2013.

Us el podeu descarregar en pdf a l’apartat de documents/publicacions EBPJ d’aquest blog

Anuari ornitològic del Pallars Jussà 2010-2011Anuari ornitològic del Pallars Jussà 2010-2011

Publicat dins de Comunicació | Envia un comentari

Arriba la primavera, bon moment per atreure la fauna al jardí

Amb la imminent arribada de la primavera, és el moment de fer taules i plantar hortalisses als horts, i sembrar i plantar flors als jardins. Si tenim en compte els següents consells, podem atreure la fauna més propera i gaudir d’allò més observant d’aprop papallones, ocells i molts altres animalons. Descarregueu el fulletó en pdf en aquest enllaç.

Com atreure la fauna al teu jardií?

Fulletó de l’EBPJ: Com atreure la fauna al teu jardií?

Publicat dins de Comunicació | Envia un comentari