XIV Trobada de Centres Oberts

Ja queda poc per la trobada de Centres Oberts infantils i juvenils de Catalunya, organitzada per la FEDAIA.
Aquest any el tema és l’Educació emocional als Centres Oberts.
Es realitzarà a Esparreguera, el proper divendres 20 d’abril de 2012.

Us hi esperem!

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , | Comentaris tancats a XIV Trobada de Centres Oberts

Busquem experiències als CO: educació emocional

Des de la comissió de Centres Oberts de la FEDAIA estem buscant experiències que  s’estiguin treballant o s’hagin treballat amb èxit al Centre Obert el tema d’EDUCACIÓ  EMOCIONAL per tal de poder compartir-la a la propera Trobada de Centres Oberts que  enguany tindrà lloc a Esparreguera el divendres 20 d’abril pel matí.

Entenem l’educació emocional com la capacitat de controlar i reconèixer els sentiments i les emocions tant propis com dels altres, de discriminar entre ells i fer servir aquesta informació per guiar el nostre pensament i les nostres accions.

L’educació emocional treballa la forma d’interactuar amb el món. Té molt en compte els sentiments, i engloba habilitats com el control dels impulsos, l’autoconsciència, la motivació, l’entusiasme, la perseverança, l’empatia, l’agilitat mental, etc., que resulten indispensables per a una adaptació social bona i creativa.

Per tant, si hi ha centres oberts que hagin treballat programes específics sobre l’Educació emocional (com teatre social, Art-teràpia, interioritat, etc.) els animem a poder venir a explicar la seva experiència. La proposta és fer uns espais simultanis on el temps d’explicació de cada programa serà de 20 minuts (més 10 minuts de preguntes). Caldria acompanyar l’explicació amb els materials necessaris.

Els interessats ens hauríeu d’enviar un mail a formacio@fedaia.org abans del 15 de gener proposant el tema concret, el centre obert i la persona de contacte.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , | Comentaris tancats a Busquem experiències als CO: educació emocional

Compartint bones pràctiques als CO. Claus d’èxit del treball en xarxa.

Per segon any consecutiu tenim ja al davant les jornades de compartir bones pràctiques als Centres Oberts, en el marc del conveni de la Fedaia i la Diputació de Barcelona.

El tema d’aquest any és el treball en xarxa, i es compartiran bones pràctiques al voltant d’aquest. S’han previst quatre visites d’intercanvi, dues a centres oberts municipals i dues a centres oberts d’entitats d’iniciativa social. A la primera part de la trobada es presenta una bona pràctica, es realitza un treball d’aprofundiment que donarà pas a un debat plenari, on poder compartir i reflexionar sobre les claus d’èxit del treball en xarxa.
Calendari
21 de novembre Casal Obert Ajuntament de Mollet del Vallès
16 de desembre Ateneu Sant Roc Badalona
16 de gener Centre Obert Sud Ajuntament de Granollers
30 de gener Centre Obert Fundació Marianao Sant Boi de Llobregat
Programa
09.15 – 09.30h Recepció participants i lliurament de material
09.30 – 10.00h Visita al centre. Benvinguda als participants
10.00 – 11.00h Presentació de la Bona Pràctica
11.00 – 11.30h Pausa – cafè
11.30-12.30Treball d’aprofundiment:

  • 21 de novembre El treball en xarxa amb famílies
  • 16 de desembre Dinamització territorial: activitats al carrer
  • 16 de gener El paper de la xarxa d’infància
  • 30 de gener La participació dels joves del centre obert

12.30 – 13.15h Debat i anàlisi de la temàtica treballada
13.15 – 13.30h Cloenda de la jornada

Per a més informació
A/e formacio@fedaia.org

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , | Comentaris tancats a Compartint bones pràctiques als CO. Claus d’èxit del treball en xarxa.

El president de FEDAIA a l’entrevista del 324

Arrel del Fòrum Fedaia “Pobreses invisibles en infància”, l’espai L’entrevista del 324 ha entrevistat al seu president.

http://www.tv3.cat/videos/3780930/El-president-de-FEDAIA-a-lentrevista-del-324

 

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , | Comentaris tancats a El president de FEDAIA a l’entrevista del 324

Full de reclamació al Centre Obert

Fulls de reclamació als Centres Oberts

Regulat pel Decret 284/1996 modificat pel Decret 176/2000

Article 18.5: Els establiments de serveis socials han de disposar de fulls de reclamació, els quals han d’estar a disposició dels usuaris i persones que els demanin.

Article 18.9: Tots els establiments han de disposar d’un tauler d’anuncis en un espai concorregut pels usuaris en el qual, com a mínim, han d’exposar-hi:

e) Avís sobre la disponibilitat de fulls de reclamació i sobre la possibilitat de reclamar directament davant el Departament competent.

Podeu descarregar el model aquí.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Comentaris tancats a Full de reclamació al Centre Obert

Que els infants no paguin la crisi

També des dels Centres Oberts fem una crida a les autoritats polítiques, als empresaris i a la societat en general sumant-nos a la campanya impulsada per FEDAIA “Que els infants no paguin la crisi. Combatre la pobresa infantil és feina de tots.”

Precisament els Centres Oberts  són uns d’aquells espais en que els efectes de la crisi en la infància són perceptibles de més aprop. Entenem que aquests serveis preventius s’han de reforçar i impulsar ja que ajuden a evitar l’exclusió social en la infància i l’adolescència. A Catalunya la Llei de Serveis Socials estableix que ha d’existir un Centre Obert cada 20 mil habitants. Cal potenciar i garantir aquest i altres serveis, com les escoles per a pares i mares, prevenció de les adiccions, detecció del maltracte infantil, que ajuden a prevenir els efectes negatius de la pobresa i l’exclusió social i donen oportunitats.

Podeu descarregar el díptic de la campanya aquí.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , | Comentaris tancats a Que els infants no paguin la crisi

Dubte: Assegurances d’accidents als Centres Oberts

Compartim un dubte/resposta que ens ha arribat sobre les assegurances d’accidents del centre obert:

Aquest estiu al Casal del Centre Obert varem portar a un nen al CAP (al seu CAP) i ens  varen dir que necessitàvem tenir una assegurança mèdica…ens van fer pagar la consulta…la pregunta és: Durant l’activitat de CO, durant el curs, estem obligats a tenir una assegurança mèdica?

Nosaltres ens hi hem trobat també un parell de vegades, l’última també durant aquest casal d’estiu. Un noi després de ser atès a la infermeria del Tibidabo per una torçada al tormell, al vespre va anar a l’hospital perquè el tenia molt inflat. Allà en saber que s’ho havia fet durant el casal van contactar amb nosaltres per facturar el servei o si teníem assegurança. Nosaltres ho vam remetre, i ho cobreix l’assegurança mèdica.

La norma:

Decret 284/1996 de 23 de Juliol de regulació del Sistema Català de Serveis Socials.

Art. 18. L’entitat titular dels serveis i d’establiments d’atenció diürna i residencial està obligada a mantenir vigent una pòlissa d’assegurança que cobreixi la responsabilitat civil i d’accidents dels usuaris i del personal.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Comentaris tancats a Dubte: Assegurances d’accidents als Centres Oberts

Assemblea anual Centres Oberts FEDAIA

El proper 26 de setembre de 2011 es durà a terme l’Assemblea anual de Centres Oberts de la FEDAIA. Hi esteu convidats tots els Centres oberts d’entitats federades i us animem a participar-hi. Aquí definirem els objectius i pla de treball de la Comissió de Centres Oberts pel proper curs 2011-2012.

Data: 26 de setembre de 2011

Horari: 10:00-12:00

Lloc: Seu FEDAIA. C/Caballero, 79, 1r B. Barcelona

Per a més informació: fedaia@fedaia.org

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Comentaris tancats a Assemblea anual Centres Oberts FEDAIA

XIII Trobada de Centres Oberts al Prat de Llobregat. Tot un èxit de participació.

El dissabte dia 9 d’abril va tenir lloc la XIII Trobada de Centres Oberts infantils i juvenils de Catalunya, “Intervenció Socioeducativa en Salut Mental”, que durant mesos ha estat organitzant la Comissió de Centres Oberts de la FEDAIA. Aquesta, que es va dur a terme al Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat.

La Trobada es va inaugurar a les 10.00h amb les intervencions del President de la FEDAIA, en Jaume Clupés, la Regidora de Serveis Socials de
l’Ajuntament del Prat Ana Isabel Fernández i la Presidenta Delegada de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Montserrat  Ballarín.

Seguidament, va tenir lloc la ponència “De què pateixen els nostres nens i adolescents? Com manifesten el seu malestar?” a càrrec de la Psicòloga
Clínica Mª Luisa Ara Comín.

Per finalitzar la Trobada els i les assistents es van dividir en subgrups de treball per poder debatre, reflexionar i compartir el seu coneixement. A l’hora d’inscriure’s, es podia escollir en quin grup es voldria treballar; el resultat va ser, dels 14 espais de què es disposaven:

‐ Etapa infantil (0-6 anys) – 1 grup
‐ Etapa de latència (6-12 anys) – 5 grups
‐ Etapa adolescent (12-18 anys) – 5 grups
‐ Famílies – 3 grups

Aquest espai que s’ofereix a tots els professionals de Centres Oberts de Catalunya s’ha consolidat com espai de reflexió, aprenentatge i per poder
compartir l’experiència del dia a dia. Enguany hi ha hagut 210 assistents, l’assistència més elevada des de que es celebra aquesta trobada.

Gràcies als 168 qüestionaris de valoració que al final de la Trobada es van poder recollir, es pot confirmar l’èxit de la Trobada. Aquesta, valorada
globalment amb un 7.4, veiem que ha obtingut diferents resultats en funció del que s’estava valorant: des d’un 9,4, la nota més alta als equipaments i lloc de realització o un 8,9 la organització, fins a la més baixa, un 5,7 a la ponència inicial.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , | Comentaris tancats a XIII Trobada de Centres Oberts al Prat de Llobregat. Tot un èxit de participació.

Compte enrera per la Trobada de Centres Oberts

S’acaba el període d’inscripcions per la XIII TROBADA DE CENTRES OBERTS: INTERVENCIÓ SOCIOEDUCATIVA EN SALUT MENTAL, que organitza la comissió de Centres Oberts de la FEDAIA.

Queden dos dies per a que pugueu fer les vostres inscripcions, però recordeu que aquestes es faran en funció del moment en que es rebin.

Més informació a www.fedaia.org.

Us esperem el proper dissabte!

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , | Comentaris tancats a Compte enrera per la Trobada de Centres Oberts