RSS

S’INAUGURA EL CURS D’EDUCACIÓ EN DRETS HUMANS (27.11.2012)

Aquest dilluns, 26 de novembre de2012, es va iniciar a la seu de la Confederació Catalana d’ONGs el CURS D’EDUCACIÓ EN DRETS HUMANS, organitzat per l’Associació d’Educadors en Drets Humans (AHEAD) amb el suport del Consell d’Europa i del Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona.

La inauguració del curs va ser facilitada pel president d’AHEAD, en Xavier Baró i va comptar amb la presència de Xavier Cubells, Director del Programa de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, de Xavier Guerrero, secretari de la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, i de Menno Ettema, del Departament de Joventut del Consell d’Europa.

Tots tres representants van insistir en la importància de realitzar cursos en educació en drets humans dirigits a educadors i educadores en l’àmbit formal i no-formal, qui s’han de convertir en multiplicadors d’aquests coneixements per tal d’aconseguir l’efecte de “pluja fina” que ha de calar fins aconseguir una societat més solidària, més conscienciada i més justa.

Xavier Cubells ha insistit en la necessitat de treballar de forma transversal i en xarxa per a la defensa dels drets humans, tant des de la vessant civil com des de les administracions públiques. És en aquest sentit que des del Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona s’està treballant en la creació d’una xarxa d’escoles i instituts per a la defensa i promoció dels drets humans, tal com ha anunciat. L’objectiu d’aquest programa, que es troba encara en fase de conceptualització, seria la incorporació sistemàtica de l’educació en drets humans dins el currículum escolar per tal d’aconseguir un canvi de valors en infants i joves de fins a 16 anys.

Seguint aquesta línia, Xavier Guerrero ha recordat el missatge d’Eleanor Roosevelt, presidenta de la comissió de redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans, en insistir que la defensa i promoció dels drets humans és una labor que tots i totes han d’integrar dins les seves activitats diàries de manera conscient i transversal en tots el àmbits dels que forma part.

Menno Ettema, per la seva banda, ha fet palès l’increment del debat entorn als drets humans que s’ha generat a tot Europa a partir de l’actual crisis econòmica. Si bé per una banda és cert que ha crescut l’activisme dels joves (especialment online, en detriment d’altres formes més convencionals de participació política), també s’ha de tenir en compte l’augment de l’anomenat “hate speech” o missatges d’odi vers certs grups més vulnerables de la societat.

En relació a això, ha aprofitat per a anunciar la campanya que iniciarà el Consell d’Europa el 2013 en contra d’aquest tipus de missatges, especialment dins l’àmbit digital, i per a recordar que el coneixement dels drets humans ha de ser el punt de partida per a millorar els drets per a tothom. De la mateixa manera, Ettema ha volgut agrair la Generalitat de Catalunya per adherir-se a la campanya del Consell d’Europa “1 de cada 5” per eliminar la violència sexual contra infants.

 

En una xerrada posterior, Menno Ettema, com a primícia mundial, ha presentat al grup de participants d’aquest curs la versió revisada del Manual d’educació en drets humans COMPASS, apareguda tot just la setmana anterior.

 

 

 

Dimarts, 27 de novembre, els participants del curs tindran l’oportunitat de visitar l’adjunta d’infància del Síndic de Greuges de Catalunya, així com l’Institut Català de Drets Humans (ICDH). Aquest curs, que finalitzarà el proper divendres 30 de novembre, s’engloba dins el marc del programa de Cursos Nacionals d’Educació en Drets Humans del Consell d’Europa i, pel que compta amb el suport del mateix, i també de l’Ajuntament de Barcelona. El curs compta també amb la col·laboració de la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans (FCONGDH) i l’Institut Català de Drets Humans (ICDH).

 

Enllaços i documents:

 

 


El teu comentari


Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor