Calendari tardor 2017

Aquest és el calendari de sortides previst en cada moment. S’aniran afegint noves propostes, més informació, variacions si n’hi ha i resums de les activitats realitzades

29/10 Travessa de Sant Llorenç del Munt. Sortida de muntanya de tot el dia en autocar.

05/11 Participació en la Marxa del Garraf. Caminada de resistència.

18/11 De Ribes a Campdevànol. Sortida de muntanya de tot el dia.

19/11 Visita al refugi de cavalls de Fonollosa. Maternoinfantil. 

03/12 Sortida de Nadal.

APLAÇADA El Castell de Montsoriu. Sortida tranquil·la.

MÉS INFORMACIÓ

Les sortides són obertes a tothom excepte si s’indica el contrari.

En totes les sortides cal anar amb roba adient per caminar per la muntanya segons meteorologia incloent sempre una peça d’abric, calçat ben subjecte al peu i amb sola adherent, protecció solar, aigua i aliments energètics.

Més informació i inscripcions a altipla.sortides@caminar.info al telèfon 659345972 o presencialment a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès, despatx 3, dimecres de 8h a 8:30h del vespre.

COL·LABOREN  

ajsantcugatbislogofeecfonsblancDB Persones color horitzontal 201

Octubre 2017. Sortides realitzades.

08/10 Serra de Collcardús (Vallès Occidental). Matinal de muntanya.

La Serra de Colcardús s’emplaça estratègicament en el punt en que les serres de S. Llorenç i l’Obac s’aboquen cap al Llobregat. El nostre itinerari resseguí els turons que la coronen, tot observant la singularitat geològica del turó de la Barrumbina, el Forn Riscal i les esplèndides panoràmiques des de la carena i el turó d’en Ros.

Tornant vam passar pel fondal dels llorers, un petit espai de gran importància ecològica, fragment de laurisilva mediterrània, també per Can Margarit i per la Pedra Degollada, curiosa singularitat geològica.

15/10 Les abelles de la Serra de l’Obac. Matinal curta i visita cultural.

Des de la Casa Nova de l’Obac vam començar per una passejada curta passant per la Casa Vella de l’Obac, el pou de glaç i la Torrota de l’Obac.

 

Després, als baixos de la Casa Nova de l’Obac, l’apicultor va respondre totes les nostres preguntes i va explicar la vida de les abelles i el que posteriorment veuriem a l’interior de l’arna. El Salvador ens va transmetre el seu amor per les abelles. Després cadascú va agafar el material de protecció: vestit, guants, caretes, polaines….i vam anar a les feixes on hi ha les arnes. Allà el Salvador va encendre el fumador, va obrir el rusc i va anar explicant tot el que es veia, que va ser molt. Els participants van quedar d’allò més satisfets i bastants van comprar la mel produida per les abelles que tot just acabavem d’observar.

22/10 4a ascensió maternoinfantil a La Mola

Aquesta és una sortida infantil clàssica. Enguany el temps va ser molt agradable i la visibilitat bona. Anant xino xano els més petits assoleixen bé aquest cim emblemàtic.

MÉS INFORMACIÓ

 

Les sortides són obertes a tothom excepte si s’indica el contrari.

En totes les sortides cal anar amb roba adient per caminar per la muntanya segons meteorologia incloent sempre una peça d’abric, calçat ben subjecte al peu i amb sola adherent, protecció solar, aigua i aliments energètics.

Més informació i inscripcions a altipla.sortides@caminar.info al telèfon 659345972 o presencialment a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès, despatx 3, dimecres de 8h a 8:30h del vespre.

COL·LABOREN

DB Persones color horitzontal 201ajsantcugatbislogofeecfonsblanc

Setembre 2017 Sortides realitzades

17/09 La Fageda d’en Jordà i visita a la fàbrica de iogurts.  Sortida maternoinfantil de dia complet.

La zona volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península ibèrica. La vegetació és variada i sovint exuberant. Al bell mig de la Fageda d’en Jordà es troba la fàbrica de iogurts La Fageda. La vam visitar, vam passejar una estona per la fageda i, a la tarda, vam visitar el Lavaparc i vam pujar al trenet dels volcans. Tothom s’ho va passar d’allò més be.

 

 

 

 

 

 

09/09/2017 Serra de Bac de Grillera (Alt Empordà)

El temps meteorològic, plujós i amenaçant, no permetia gaudir plenament de la millor zona de l’alta Garrotxa empordanesa, la Serra del Bac de Grillera, contrafort paral·lel a la cadena fronterera del Roc de Frausa, però el Vicenç ens va guiar per la teranyina dels seus  camins i corriols fins que vam assolir la nostra fita principal, el Castell de Bac de Grillera (1056m) anomenat també Puig de la Gavarra.

Aquesta és la imatge que vam veure:

I tot seguit teniu la que haguessim vist en un dia assoleiat

Vam tornar als cotxes per un altre camí que semblava a punt per omplir-se de bolets.

COL·LABOREN

DB Persones color horitzontal 201

ajsantcugatbislogofeecfonsblanc

Juliol 2017. Sortides realitzades

02/07 Passejada de Festa Major. de 19:15 a 22h Dificultat baixa

La tradicional Passejada de Festa Major es va fer amb força participació, molt bon ambient, bona marxa, i absència de núvols permetent que, a l’arribada a l’emblemàtic Pi d’en Xandri coincidint amb la posta de sol, durant breus instants, els darrers rajos del sol ponent fan aparèixer el campanar del Monestir entre el Pi i la Muntanya de Montserrat.

8, 9 i 10 de juliol: Sortida d’alta muntanya al Pirineu d’Osca.

Es va poder complir de forma exitosa tot el programa previst.

Dia 8: Ibón de Estanés. 4hores en total. 400m de desnivell. Un segon grup va visitar la ciutadella de Jaca.

Més fotos

Dia 9: Ascensió al Pico de Aspe (2640m). 8 hores, 1190m de desnivell. Un segon grup va fer una sortida de muntanya de no tanta dificultat.

Més fotos

Dia 10: Ibones de Truchas i del Escalar, amb ascensió optativa al Pico de los Monjes (2347m). Vam guanyar alçada amb el telecadira de l’estació d’Astún.

Més fotos

15/07 El gorg Padre de Mura. Sortida de banyMaternoinfantil.

Els caus de Mura són uns sorgiments naturals dels que tot l’any surt aigua netíssima. Malgrat la sequera i la calor, s’hi estava molt bé en el gorg Padre, i encara millor en els petits gorgs que hi ha a la riera aigües avall, en una zona molt accesible, sense gent, i on es podia triar entre sol i ombra.

COL·LABOREN

DB Persones color horitzontal 201

ajsantcugatbislogofeecfonsblanc

Juny 2017. Sortides realitzades

18/06 Escalada maternoinfantil. Iniciació a l’escalada.

Vam fer la tradicional escalada per a infants i mares/pares a Sant Llorenç del Munt.

IMG_0064La calor no era excessiva a mig matí, i els que no estaven escalant reposaven a l’ombra.

IMG_0077És sorprenent el que varen arribar a escalar els petitons, i com van millorar la tècnica mentre ho feien.

IMG_0078IMG_0091El nostre més gran agraïment al soci de la nostra entitat Joan Carles Mompel que, a més de ser un excel·lent tècnic, sap transmetre habilitats, i inspira molta confiança als infants.

La propera vegada els escaladors es proposen l’ascensió al Cavall Bernat

04/06 L’Elefant i els Flautats. (Montserrat). Matinal de muntanya d’aventura. Dif. mitjana.

Vam sortir de l’aparcament del Monestir pel camí dels Degotalls fins al peu de la canal del Pou del Gat, molt dreta,  que vam remuntar. No plovia ni feia vent, la temperatura era agradable. En direcció al Monestir vam anar cap al Pla de les Trinitats passant per les ermites de la Trinitat, Sant Benet i Sant Salvador, aquesta darrera als peus de l’Elefant. Les panoràmiques eren esplèndides. En arribar a la Serra de les Lluernes vam iniciar la tornada al Monestir per les Escales dels Pobres.

la foto 11la foto 21

IMG_0038

la foto 32la foto 41la foto 42

 

 

 

 

IMG_0040la foto 45la foto 52la foto 54

 

 

 

 

la foto 62

COL·LABORENDB Persones color horitzontal 201

ajsantcugatbislogofeecfonsblanc

Maig 2017. Sortides realitzades

28/05 Participació en la Travessa del Montseny, i seguiment (caminada de resistència)

Dues sòcies van fer exitosament aquesta exigent caminada de resistència, i tres sòcies/soci més van fer el seguiment.

IMG_0005IMG_0022

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0033

27/05 Zona volcànica de la Garrotxa i visita a la fàbrica de iogurts La Fageda. Sortida social.

Primer vam visitar la fàbrica de iogurts “La Fageda”.IMG_20170527_120351

DSC_4258

 

Després un grup va caminar per la magnífica i poc coneguda Collada de Colltort, visitant el Castell, i van dinar al volcà de Santa Margarida, caminant després fins a Santa Pau

 

 

DSC_4248

DSC_4273Alguns van passejar en carruatge per la fageda, i van pujar al tren dels volcans. Altres van pujar al volcà de Santa Margarida.

DSC08921

Es va dinar al camping Mas Patxot, de Santa Pau

21/05 El Turó de l’Home i les Agudes. (Montseny) Sortida maternoinfantil de tot el dia.

La carretera per accedir a l’aparcament de la Plana Amagada travessa zones de vegetació variadíssima: alzines, roures, castanyers, avets, fajos, falgueres…. Força amunt vam parar al mirador de les Goitadores.

Des de l’aparcament un molt agradable sender de muntanya ens va portar al cim més alt del Montseny, el Turó de l’Home (1700m). A aquestes alçades els petits prats estaven plens de flors més pròpies del Pirineu que del centre de Catalunya.

IMG_20170521_132321252El dia era lluminós i amb poc vent. Les vistes eren molt bones.

Vam observar com les recents glaçades havien cremat el brots nous de la fageda, i que començaven a ser substituits per brots nous.

DSC_4228

Després de fer el cim vam baixar al coll Sesbasses.

DSC_4232 i des d’allà ens vam dirigir al segon cim del massís, Les Agudes que petits i grans van assolir amb més o menys esforç.

DSC_4240Vam retornar al coll, uns pel mateix camí i els més agossarats per la cresta. Des d’allà vam baixar cap a l’aparcament per la carretera tancada al trànsit..

Dificultat: Baixa. Desnivell 270m acumulats. Distància 7 Km. Hem de felicitar als petits de 4 i 7 anys que van fer tot aquest recorregut íntegrament a peu.

18/05 La Serra de les Torretes, les roques d’en Mateuet i el Castell de Rosanes. (Martorell). Sortida matinal tranquil·la. Dificultat  baixa.

Per evitar-nos la pujada i baixada en forta pendent des de Martorell, vam apropar-nos a les Torretes de Gramenella i del Clos per la urbanització de Valldaina (accessible des de Sant Andreu de la Barca).

Les roques d’en Mateuet són  gresos (roques sedimentàries detrítiques) que varien d’aspecte segons la mida del gra i el color. Aquí predomina el vermell, hi ha estrats amb diferents textures, i l’erosió del vent ha fet la resta. A sobre hi trobem les ruines del Castell de Rosanes.

Amb la florida i verda vegetació de maig, les espectaculars vistes des de la Serra, i un sol esplèndid, hem trobat un paisatge meravellós.

20170518_11222120170518_10555720170518_11094420170518_110650

COL·LABOREN

 

DB Persones color horitzontal 201

ajsantcugatbislogofeecfonsblanc

 

 

La font de la Figuerota

07/05 La font de la Figuerota. (Serra de l’Obac). Matinal de muntanya.

En Josep Mª, en Francisco, en Josep i la Laura van treballar de valent carregant ciment i ceràmica per poder inaugurar l’1 de gener del 2000 la taula de la Font de la Figuerota, a la qual s’arriba per un corriol ferèstec amb molt forta pendent

font de la figuerota

i aquest 2017 encara fa el seu ús

DSC_4211

al costat de la font, una sorgència que rajava de valent

DSC_4008

Nosaltres haviem sortit de Mura, passant per l’ermita de Sant Antoni,

DSC_4005per la font del Xesquet,

DSC_4006pel Torrent de les Llosades, i, abans de baixar a la font de la Figuerota, ens haviem apropat al Roure del Parrac

la foto 12

Des de la font de la Figuerota, per senderois poc coneguts i amb trams ben drets, vam seguir baixant, vam travessar el torrent de la Font Freda, i vam pujar per l’altra banda fins enllaçar, al tributari torrent d’Adel, amb el camí transversal que segueix la vall. Aquest  finalment baixa a recuperar el torrent principal i la pista.

Llavors vam recular pel torrent fins als tolls, on hi havia força aigua

DSC_4214DSC_4215 i moltes flors

la foto 13la foto 23la foto 25

 

 

 

 

Finalment vam tornar pel la pista que ressegueix les Llosades fins a Mura.

DSC_4221

COL·LABOREN

logo DB+color Xarxa+de+Parcs+Naturals+horitzontal+Color+201

 

Abril 2017

SORTIDES REALITZADES

05/04 Les Torres de Fals. (Bages). Sortida matinal tranquil·la. Dificultat molt baixa.Les Torres de Fals són dues impressionants construccions separades per un petit torrent a prop de Fonollosa (Manresa), amb església adossada i altres construccions. Després  de visitar-les per fora vam fer una agradable volta pel bosc que les envolta d’uns 3Km i uns 100m de desnivell.

DSC_3976

22/04 Miradors de Montserrat. Sortida maternoinfantil matinal. Dificultat molt baixa. Des del parquing del Monestir vam anar al Mirador dels Apòstols, vam pujar al Mirador de Fra Garí (per camí de muntanya, poc conegut) i vam pujar a la Creu de Sant Miquel.

GDS_5447

COL·LABORENDB Persones color horitzontal 201

ajsantcugatbislogofeecfonsblanc

Març 2017

 SORTIDES REALITZADES

18/03 El Congost de Montrebei i les passarel·les de Montfalcó. Senderisme. Dif. mitjana.

Dia magnífic, participants enamorats del païsatge i les emocions. Dia rodó. Mireu aquí les fotografies.

El riu Noguera Ribagorçana, en travessar la Serra del Montsec, ha creat un immens tall de parets verticals (més de 500 m en alguns trams) que fa de frontera natural entre Catalunya i l’Aragó.

web_3854

Vam iniciar l’excursió a l’albergue de Montfalcó, a l’Aragó, visitant l’ermita de Santa Quitèria.

webIMG_6228Un camí de bosc ens va portar als dos trams de passarel·les ancorades a la roca que salven els penyasegats aragonesos.

webIMG_6252web_6297aEs travessa el pantà per un pont penjat,

web_3954i ja a la banda catalana, es passa el congost per un espectacular camí excavat en la  roca, equipat amb un passamans de cable per poder-se agafar.

web_6349La travessa va finalitzar al centre d’interpretació de  l’àrea de la Masieta, on ens va recollir l’autocar.

26/03 Participació en la Ruta dels Tres Monestirs. Caminada de Resistència de 52,5 Km.

El dia va ser molt agradable, però la intensíssima pluja caiguda poc abans va fer que els camins fossin rierols. Es va fer seguiment a les participants per donar-les un suport que no van necessitar. Una altra per al record! Felicitats!

web_4004

12/03 El Llac Petit de Terrassa. Maternoinfantil matinal. Dif. molt baixa.

Una agradable passejada per camins de bosc sorprenentment ferèstecs i poc concorreguts ens va portar a aquest popular llac, al qual, amb una mica d’aventura,  li vam fer la volta.

DSC_3925

11/03 Raquetes de neu a Vallter 2000. Sortida tècnica.

Circular blanca-neu pel l’Olla de Vallter 2000.
Ascensió còmoda cap el Pic de la Dona, seguim la carena amb alguns resalts més estètis que dificils. Per l’ascensió final al Pic del Bastiments i buscant la neu, evitant les rocas nues per les ventades de dies anteriors, ens desviem per la ladera nord amb neu dura però còmoda pels grampons. Dia lluminós per excelència, amb un sol fos amb la mateixa llum de les muntanyes nevades.
IMG_6168

Podeu veure aquí altres fotos d’aquesta magnífica sortida

9/03 El Castell de la Popa des de Castellcir. Sortida tranquil·la matinal . Dif força baixa.

Vam arribar per pista fàcil i corriols de bosc fins aquest impressionant castell (declarat d’interès nacional), que s’anomena així per la semblança de la roca que el suporta amb la popa d’un vaixell. El vam visitar, li vam fer la volta i vam visitar l’Aljub proper. Per tornar vam seguir un tram de pista que surt per darrere per així tenir-ne una altra visió, i vam baixar per l’antiga i aparentment desapareguda font fins recuperar la pista. Alguns encara es van animar a visitar l’església de Sant andreu de Castellcir.

DSC_3908

Diumenge 5 de març. Torrents i carenes. Serra de l’Obac. 

Matinal . Dificultat mitjana.

Sortint de Coll d’Estenalles, la carena de la Mata, una de les zones més elevades de la Serra de l’Obac, ens mostra excel·lents panoràmiques. Els més valents s’enfilen al Pujol de la Mata. Una mica d’aventura ens du fins al Roure del Parrac, i una més que forta (sortosament no molt llarga) pujada a les fonts dels Confits i de Fontfreda i a l’orígen. A destacar la verdor de la vegetació de la serra.DSC_3871

Dissabte 4 de març. Raquetes de neu al Port del Compte.

LA BELLESA DEL PAÏSATGE

IMG_6017

La neu pols caiguda hores abans il·lumina el verd dels avets i i cobreix d’un blanc verge immaculat el terra trepitjat pels raquetistes. Cel blau, cel gris, cel assoleiat, cel boirós, tots els cels per sentir-se envoltats de la bellesa de tots els païsatges.

Més fotos aquí

 

COL·LABOREN logofeecfonsblancajsantcugatbis

logo DB+color Xarxa+de+Parcs+Naturals+horitzontal+Color+201DB Persones color horitzontal 201

Febrer 2017

SORTIDES REALITZADES

Diumenge 5 de febrer: Sta. Magdalena pel pas de Trencabarrals (Montserrat)                                                                                  Matinal de muntanya. Dificultat mitjana.

Les graonades de Montserrat varen ser construides pels monjos per accedir als llocs on es retiraven els ermetans a fer vida contemplativa. Vam pujar-les des del Monestir fins al pas de Trencabarrals, d’allà a les ermites de Sant Onofre, Sant Joan i, de baixada, Sant Miquel. No vam anar a Santa Magdalena i el seu Mirador ja que les ratxes de fort vent ho desaconsellaven.

DSC_3711

Dijous 9 de febrer: El volcà de la Crosa.                                      Sortida tranquil·la matinal seguida de dinar. Dificultat molt baixa. 

La Crosa es troba a la falla que separa les Guilleries de la plana de la Selva. L’atractiu d’aquesta caminada és descobrir el cràter que és el més gran de la Península Ibèrica, perfectament reconeixible com a tal des del recorregut que el circumda. És un passeig tranquil entre camps i petits boscos que envolten el cràter.

Després vam anar a dinar al veïnat de Sant Dalmai, al restaurant La Crosa, menú molt bo assequible, i de postres alguns vam tastar botifarra dolça, l’especialitat de la zona.

DSC_3746

Diumenge 12 de febrer: Els Tres Jutges i l’Alzina Bonica.  Maternoinfantil de tot el dia. Dificultat baixa.

Excursió per camins de muntanya sense dificultats, que vam fer gaudint dels roquissars, panoràmiques i vegetació (que comença a florir) de la Serra de l’Obac. També ens va sobrevolar un rapinyaire. A destacar la monumental Alzina Bonica o del Vent.

Els nens i nenes es van divertit força i pels més petits va ser una gran excursió. Però l’absència de sol i una mica de vent va fer que no fessim tantes parades com ens hagués agradat.

DSC_3779DSC_3784

Dissabte 18 de febrer: La Miranda de Llaberia   (Tarragona).              Senderisme de muntanya. Sortida de tot el dia. Dificultat mitjana-alta

Itinerari: Colldejou – Coll del Guix – El Portell de Llaberia- Llaberia – Collet dels Colivassos – La Miranda – Camí del Recingle – Portell de la Roca Mitjanera – Cavall Bernat – Collet de la Terra Blanca – Font del Bullidor – Barranc del Bullidor – Colldejou.

Magnífica excursió. A destacar la pujada al Portell de Llaberia pel camí dels Revolts, l’aventurer camí del Recingle i la salvatge zona del Cavall Bernat. Va fer bo amb sol i poc vent i bones panoràmiques tot i que amb una mica de boirina que ens va impedir veure el mar des de la Miranda.

Enllaç aquí amb les fotos de la sortida

web801

Dissabte 25 de febrer: Barbacoa i matinal.  S. Llorenç i l’Obac     Activitat social. Per a socis i acompanyants. Dificultat mitjana-baixa.

Hi va haver una bona participació, el temps atmosfèric ens va acompanyar i ens vam llepar els dits amb l’excel·lent menjar.

Durant el matí, per fer gana, es va fer una excursió curta per la Serra de l’Obac.

Des de l’Àrea d’Esbarjo del Torrent de l’Escaiola vam pujar a la carena per un camí perdut i embrossat, encara que curt. Sota nostre vam veure la Torre Salvans que fou Seu del govern de la República Espanyola, presidida per Manuel Azaña, el 1938. Seguint carena amunt vam veure restes d’instal·lacions militars de defensa de la Torre Salvans (búnker i assentament de metralladora antiaèria). Un graó rocós, seguint carena amunt, ens va portar a la Roca del Corb (tots els participants es van animar a superar-lo). Gran Mirador sobre la vall i Sant Llorenç.

DSC_3820

Vam tornar carenejant pel Puig Codina per tancar l’itinerari.

Després, a l’àrea d’esbarjo del Torrent de l’Escaiola, es va fer la tradicional barbacoa coordinada per l’Antònia: un més que excel·lent àpat, amb aperitiu i amb el millor de tots els corders criats ecològicament a Catalunya, (triat especialment per l’ocasió pel Xavier), amb el Manel com cuiner major i xef de vi i cava. I com a postres, taronges a la marrasquina preparades pel Rafel.

DSC_3826

 

COL·LABOREN logofeecfonsblancajsantcugatbis

 

logo DB+color Xarxa+de+Parcs+Naturals+horitzontal+Color+201DB Persones color horitzontal 201

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor