header image

Dubtes freqüents respecte el tractament dels TCA

Escrit per: acab | 25 abril 2014 Comentaris tancats a Dubtes freqüents respecte el tractament dels TCA |

dudaAquesta entrada al bloc la farem servir per tractar els dubtes que sovint molts pares tenen respecte al tractament dels TCA. Quan en una família apareix aquest diagnòstic és natural que apareguin moltes preguntes relacionades amb els professionals i el tractament que la persona afectada rebrà i per això respondrem, a continuació, algunes de les preguntes que molt habitualment ens fan els pares en les seves visites a l’ACAB.

 • En què consisteix el tractament dels TCA?: 

Els objectius del tractament dels TCA són els següents (segons la guia pràctica de clínica sobre els TCA del Ministeri de Sanitat i Consum):

 1. Restaurar i normalitzar el pes i l’estat nutricional, així com tractar les possibles complicacions físiques derivades per la malaltia
 2. Proporcionar educació sobre patrons alimentaris i nutricionals sans
 3. Modificar/Millorar el malestar psicològic derivat del TCA: pensaments, actituds, sentiments, emocions, comportaments perjudicials, etc. A través de teràpia psicològica
 4. Afavorir el recolzament familiar i proporcionar assessorament i teràpia a la família quan sigui necessari
 5. Prevenir recaigudes

El tractament dels TCA es pot dividir en tres fases:

 1. Ingrés 24 hores: Destinat a aquells casos en els que existeix risc vital per a la persona com, per exemple, un infrapès greu, una freqüència de vòmit elevada, conductes autolítiques i/o suïcides, entre d’altres. No tothom que pateix un TCA necessita un ingrés
 2. Hospital de dia: Destinat a persones afectades que presenten un grau de simptomatologia greu/moderat i que necessiten assistència diària.
 3. Ambulatori: Dirigit a persones que per la seva situació poden beneficiar-se d’una teràpia basada en una o dos sessions setmanals.
 • Quant dura el tractament?:

Aquesta pregunta no té una resposta concreta perquè depèn molt de cada cas. El que sí us podem dir és que es tracta de tractament llargs, que en molts casos necessita un total d’anys tenint en compte tota la seva durada i que, per tant, és necessari carregar les piles de paciència i constància.

 • En el centre on hi és el meu fill/a ingressat/da no tinc accés a parlar amb ell/a cada cop que vull, és normal?

Sí, els centres de tractament de TCA que ofereixen ingrés 24 hores porten a terme un règim de trucades i visites restringit amb l’objectiu de que la persona afectada es concentri en el tractament i  pugui sortir-se’n adequadament. La incorporació a la seva vida quotidiana, relacions familiars i socials, i activitats es fa de manera progressiva per assegurar que sigui satisfactòria. Però tot i que l’accés a parlar amb la persona afectada sigui restringit, la possibilitat de parlar amb els professionals és oberta sempre, de manera que qualsevol dubte sobre com està la persona pot ser resolt parlant amb els seus terapeutes.

 • Els professionals no permeten al meu fill/a saber el seu pes i la talla de roba que porta, és normal?:

Sí, és normal. Aquesta pauta es porta a terme per ajudar a la persona a eliminar pensaments perjudicials relacionats amb el pes i la imatge i se li dóna l’oportunitat de desenvolupar nous pensaments, en un context terapèutic, més saludables i beneficiosos.

 • El meu fill/a no pot trial el que menja, ni tampoc la quantitat, ni tan sols opinar-hi, és normal?:

Sí, és normal. Es fa amb l’objectiu d’eliminar pensaments i emocions negatives vers el menjar a través de l’exposició directa a aquest.

 • El meu fill/a sempre ha fet esport i amb el tractament li han retirat, és normal?:

Sí, és normal. Es fa per diversos motius. Per exemple, quan la persona afectada està en infrapès es limita l’activitat física per tal de que recuperi el pes que necessita. L’esport també es limita quan la persona l’ha fet servir de manera compulsiva amb l’únic objectiu de controlar el pes, per tal d’ajudar a la persona a restablir una pràctica esportiva saludable, no vinculada al TCA.

 • Quins professionals li han de fer el tractament?:

Els professionals implicats en el tractament dels TCA són diversos: psiquiatres, psicòlegs, infermers, educadors, metges i auxiliars. Tots el equips i professionals de la salut mental poden resultar útils a persones que pateixen TCA, però des d’ACAB us recomanem que el tractament estigui realitzat per professionals especialitzats en TCA, donat que són els que coneixen amb major profunditat la malaltia i els que recullen millors resultats. Si voleu conèixer quins són aquests recursos especialitzats, tant a nivell públic com a nivell privat, contacteu amb l’ACAB trucant al 93 454 92 75, enviant un correu electrònic a acab@acab.org i/o visitant-nos a la nostra seu al carrer Mallorca, 198, principal 2ª de Barcelona.

 

Classificat en: General

Categories

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor