header image

La violència dels mitjans de comunicació vers la dona

Escrit per: acab | 29 gener 2014 | 2 Comentaris |

En aquesta entrada al bloc m’agradaria reflexionar sobre un tema inherent al rol que la dona es veu pressionada a assumir en la societat actual i que té molt a veure, per desgràcia, amb el desenvolupament dels trastorns de la conducta alimentària. Aquest tema és el tractament que fan els mitjans de comunicació vers la dona. Penso que seria d’una ingenuïtat extrema no percebre com, els mitjans de comunicació, les pel·lícules, les sèries de TV i les novel·les de caire comercial que a tants lectors  arriben, i sovint d’una edat encara tendre, redueixen el paper de la dona al món a un simple cos, a un objecte de carn i ossos, l’existència del qual és, casi exclusivament, delectar la mirada dels homes i convertir-se en una tinença material per l’home.

Reduir la dona a un objecte per ser contemplat és injust, cruel i, sobretot, violent. Violent d’una manera implícita, sibil·lina i pèrfida.  Violent perquè fa mal a les dones, tant les que pateixen un TCA com les que no. Valorar a algú només, o principalment, pel seu aspecte físic és tan injust i discriminatori com discriminar a algú pel seu color de pell. Les dones es mereixen (ens mereixem) que se les valori per la persona que son, és a dir, per com pensen, per com senten i per com actuen, però no per com és el seu aspecte físic, bona part del qual depèn, bàsicament, d’un factor genètic, o sigui, d’una cosa que ni es tria ni es pot canviar fàcilment. Reduir la dona a un objecte suposa una discriminació amb efectes perjudicials per la seva autoestima, tant si la discriminació es fa en to positiu com en to negatiu, ja que tant injust és infravalorar una dona per no considerar-la atractiva físicament com sobrevalorar-la, i admirar-la (com es fa en el cas de les models, actrius, presentadores de TV, etc), pel simple fet de tenir un físic que es pugui considerar atractiu.

Però la crítica no es queda aquí, perquè asfixiar la dona a ser només una imatge fa mal, però que aquesta imatge sigui del tot inabastable per a la majoria de dones fa encara més mal. Resulta que en aquesta societat actual, les dones, per poder figurar al món, han de pagar un peatge, el peatge de tenir una determinada imatge. I resulta que aquest peatge és molt car, perquè implica convertir-se en una esclava de la imatge, sotmetent-se a dietes impossibles i perjudicials per la salut, i esforçant-se, molts cops amb un patiment innecessari, per tenir un físic que, en realitat, només es pot aconseguir amb instruments com el photoshop.

Podria fer una llista interminable d’exemples on podem observar aquesta violència cap a la dona per part dels mitjans de comunicació, així que només em remetré a un de molt recent i actual: la bufetada que ens donar la marca MANGO incloent la talla 40 dintre d’una línea de roba de talles grans. I la segona bufetada que ens ha donat fent desfilar models de la talla 40 com a exemple de talla gran en la seva desfilada de presentació de la línea Violeta a la 080 Fashion Week, que té lloc durant aquests dies a Barcelona. No oblidem el detall de que aquesta desfilada va obrir el festival, i després va tenir lloc la desfilada de les diferents col·leccions per la tardor-hivern 2014, encapçalada per una coneguda model brasilera, popular per desfilar en la tant idealitzada desfilada de Victoria Secret. És a dir, podríem dir, que després de la desfilada de la línea Violeta, va iniciar la desfilada “de veritat”. Com comentava anteriorment, violència implícita, sibil·lina i pèrfida.

Després d’aquesta crítica sobre el tractament injust que fan els mitjans de comunicació vers la dona, us recomano, i molt, que veieu aquest vídeo, en el que podem escoltar l’interessant discurs de Jean Kilbourne, autora i conferenciant , coneguda pel treball que fa denunciant el tractament de la imatge femenina pels mitjans de comunicació.

Link al video:

Killing Us Softly (Mantant-nos Suaument)

Classificat en: General
Etiquetes: , , , , , , ,

Categories

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor