header image

Propòsit pel 2014: mantenir la calma

Escrit per: acab | 30 desembre 2013 Comentaris tancats a Propòsit pel 2014: mantenir la calma |

Estrenem any nou i amb aquest els propòsits que freqüentment apareixen amb la il·lusió de millorar la nostra pròpia autocura (deixar de fumar, fer esport, aprendre un idioma, practicar una afició oblidada….) amb l’objectiu d’accedir a una millor qualitat de vida. En el cas d’uns pares que s’enfronten al TCA d’un fill/a, un possible bon propòsit pel nou any seria intentar mantenir la calma en la lluita contra la malaltia, ja que tot i que en certs moments pot resultar molt difícil, mantenir la calma serà la millor arma contra el TCA. La calma ens permetrà no només enfrontar-nos amb més força a la malaltia, sinó que també ens permetrà sentir-nos més animats i serens, tenint així un millor dia a dia. A continuació oferim algunes pautes que poden facilitar-nos carregar el sac de la paciència i la calma:

  • Informeu-vos sobre els trastorns de la conducta alimentària i sobre el tractament d’aquests. Ho repetim sovint perquè és realment útil tenir informació tècnica i concreta sobre la malaltia. Conèixer els trastorns alimentaris ens permetrà entendre què li passa al nostre fill o filla, com se sent, què pensa, quines angoixes té, etc. Tenir coneixement sobre la malaltia també ens facilitarà fer un exercici d’empatia amb el nostre fill o filla i sentir-nos una mica més a prop d’ell o ella. Per una altra banda, estar informats sobre el trastorn alimentari rebaixarà el nivell d’incertesa perquè podrem anticipar situacions pròpies de la malaltia i estar-ne una mica millor preparats.
  • Busqueu suport emocional per part d’altres persones. No silencieu el vostre propi patiment, busqueu alguna persona de confiança amb la que tingueu l’oportunitat de parlar i desangoixar-vos. Aquest confident pot ser un familiar, un amic, un professional de la salut mental o pot ser tot un grup de persones de confiança com és el cas dels grups d’ajuda mútua com el GAM de pares de l’ACAB. Recordem que hi ha estudis que demostren que el simple fet d’explicar-li en veu alta a algú de la nostra confiança les nostres preocupacions té efectes beneficiosos en el grau d’angoixa relacionada amb aquestes preocupacions.
  • No descuideu la parella ni els altres fills. És freqüent que davant del TCA els pares s’avoquin tant a sobre del problema que pràcticament oblidin que ells dos tenen una relació pròpia. Penseu que restar atenció a la parella per donar-li a la persona afectada no repercutirà en un millor èxit en la lluita contra la malaltia. Més aviat al contrari, si descuidem la parella, el nivell d’estrès familiar pot incrementar-se i aquesta tensió pot actuar com a factor de manteniment del TCA. Així que intenteu trobar el moment per dedicar-li atenció a la parella. Procureu tenir converses d’altres temes no relacionats amb el TCA i animeu-vos a fer activitats junts que us ajudin a desconnectar una estona dels problemes com, per exemple, anar al cinema o sortir a sopar amb uns amics. Tot això també ho hem de tenir en compte amb els altres fills si en tenim. Els hem de donar l’atenció que necessiten i fer-los sentir que hi ha moments familiars més enllà de la malaltia.
  • Busqueu alguna activitat que us agradi i us permeti descansar i desconnectar del patiment. De la mateixa manera que el nostre cos necessita dormir per recuperar forces, el nostre cervell necessita desconnectar dels problemes per poder tornar a concentrar-se en aquests més tard i amb més energia. Activitats tan senzilles com cosir, llegir una novel·la o practicar algun esport es poden convertir en excel·lents refugis en els que poder descansar i recuperar forces.

Des d’ACAB us volem desitjar un feliç 2014!

Classificat en: General
Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , ,

Categories

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor