header image

Nadal i TCA

Escrit per: acab | 11 desembre 2013 Comentaris tancats a Nadal i TCA |

S’apropa el Nadal i amb aquest una època plena de reunions familiars en les que el protagonista és el menjar, donant lloc a àpats que sovint són excessius i que, en el cas d’una familia que està lluitant contra un TCA, poden resultar realment difícils. El Nadal és un moment de l’any en el que podem experimentar moments positius, com fer vacances, reunir-nos amb familiars i amics, gaudir de fires i espectacles culturals, etc.  Però totes aquestes situacions poden resultar molt estressants per a algú que està patint un TCA i per a la seva família. Augmenta l’exposició a aliments “prohibits” com els dolços, torrons, etc, i augmenta en un contexte absolutament familiar, també es passa més temps junts i es fan més plans socials i familiars, com comprar regals i preparar menús. Tot això pot incrementar l’estrés familiar i la tensió entre la persona afectada i els seus membres. A més, el Nadal és una època en la que es tanca un cicle, l’any 2013 en aquest cas i, per tant, es fa repàs i valoració del que s’ha aconseguit i del que no, al mateix temps que es defineixen els objectius pel proper cicle, el 2014. En un moment com aquest, de tancament i re-entrada, algú que passa per un TCA pot sentir-se bastant angoixat.  El paper de la familia pot ser clau a l’hora de viure el Nadal i ajudar a la persona a “sobreviure” a aquestes festes.

Què és el que pot fer la família durant el Nadal?

  • Celebreu el Nadal de la forma tradicional, és a dir, preparant un àpat especial, però doneu prioritat als plats i postres més saludables i modereu la quantitat d’aliments de més contingut calòric, com turrons, dolços, embotits, patés, etc.  Si ens excedim amb aquests aliments, pot ser que la persona afectada se senti molt angoixada.
  • No pressioneu a la persona afectada, doneu-li marge i no permeteu que el TCA espatlli el Nadal convertint el menjar en una eïna de discussió. Recordeu que és un moment especialment complicat per a algú que pateix un TCA, intenteu ser comprensius i fer-li costat sense asfixiar-la.
  • Si està fent tractament, parleu amb els seus terapeutes per a que us donin pautes concretes sobre com fer els àpats i com gestionar les reunions familiars.
  • Procureu centrar l’atenció i el protagonisme en les trobades familiars, converses i relacions socials en lloc de centrar-la en el menjar. Aprofiteu aquestes situacions per passar una bona estona en familia, deixant en segon pla el menjar.
  • Feu servir un estil de comunicació tranquil i intenteu controlar les respostes brusques i el descontrol dels nervis, intenteu esbrinar quina emoció hi ha al darrera d’aquestes respostes.
  • Eviteu parlar i fer masses comentaris sobre el menjar, sobre el pes i sobre fer dietes després del Nadal. I, per una altra banda, afavoriu l’expressió de emocions i sentiments tant per part de la persona afectada com de la resta de familiars.
  • No us marqueu unes expectatives excessivament elevades sobre com ha d’anar el Nadal i no us exigiu en excés, feu les coses de manera relaxada i permeteu-vos la possibilitat d’equivocar-vos, com es pot equivocar tothom.
  • Recordeu que el millor que pot fer la família per afavorir la recuperació de la persona afectada és conservar la calma, així que intenteu mantenir-vos tranquils i busqueu el suport d’algú que us pugui escoltar a vosaltres també.

Des d’ACAB us volem fer arribar molts ànims  i  desitjar-vos unes bones festes.

Bon Nadal i Feliç 2014!

Classificat en: General

Categories

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor