header image

La Importància De No Deixar-nos Endur Per La Impaciència

Escrit per: acab | 22 octubre 2013 Comentaris tancats a La Importància De No Deixar-nos Endur Per La Impaciència |

Quan uns pares es troben en la situació, tan difícil, de tenir un fill o filla que pateix un TCA, fan tot el possible per intentar ajudar-lo a sortir de la malaltia. La resposta natural d’uns pares davant d’un problema com el TCA és sentir-se molt angoixats i impacients per aconseguir treure el seu fill de la malaltia. Però sovint succeeix que aquesta angoixa i impaciència per ajudar la persona afectada, tot i ser actituds naturals i pròpies d’uns pares que volen el millor pel seu fill o filla, poden resultar contraproduents a l’hora de donar les passes correctes en la lluita contra el TCA. I per què, tot i ser naturals, poden resultar l’angoixa i la impaciència contraproduents? Perquè si ens deixem arrossegar per aquestes emocions correm el risc de precipitar-nos en la presa de decisions importants i/o mostrar-nos amb una actitud desesperada i descontrolada davant el fill o filla afectat.  Si uns pares es troben en aquesta situació, sentint-se desbordats per l’angoixa i la impaciència, les millors pautes que poden rebre són les següents:

  •  Tot i que és important donar-se permís per sentir les emocions pròpies d’una experiència dura com tenir un fill amb TCA, és necessari intentar controlar aquestes emocions. És a dir, tot i que hem d’acceptar que és natural sentir-se angoixat i impacient per ajudar-lo, val la pena intentar fer un exercici de reflexió i mantenir la calma per evitar que aquestes emocions ens desbordin i ens facin prendre decisions precipitades. Un exemple pràctic: Sovint la persona afectada, manipulada pel TCA, sol·licita un canvi de centre o de tipus de tractament.  És important parar-se a reflexionar sobre si això que ens demana la persona afectada és realment convenient o si es tracta d’una expressió pròpia de la malaltia. Si es tracta d’això últim, una expressió pròpia i freqüent de la malaltia, i accedim a aquesta petició deixant-nos endur per la impaciència de trobar la solució al TCA, podríem estar, en realitat, accedint a la voluntat de la malaltia i, per tant, hauríem perdut una pols contra aquesta.
  • Recordem que davant qualsevol dubte, tenim a l’abast tot un ventall de professionals experts en TCA que ens poden orientar en moments de desesperació oferint-nos informació sobre la malaltia i les pautes correctes per guanyar la batalla contra aquesta. De fet, rebre informació sobre els TCA i suport emocional durant el tractament del nostre fill o filla actuen com a factors de bon pronòstic. Tant als centres públics com privats especialitzats en TCA, com des de l’ACAB us podem oferir aquesta orientació tan necessària com positiva per poder afrontar el TCA. Des d’ACAB, més concretament us podem oferir el Grup d’Ajuda Mútua per pares i mares d’un/a afectat/da per un TCA, el programa de formació a famílies i el servei d’orientació i informació a través de visites individualitzades.
Classificat en: General
Etiquetes: , , , , , , , , , , ,

Categories

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor