header image

Grups d’ajuda mútua per a familiars de persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària (anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa i trastorn per afartaments)

Escrit per: acab | 6 febrer 2012 Comentaris tancats a Grups d’ajuda mútua per a familiars de persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària (anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa i trastorn per afartaments) |

Des de fa ja uns anys, els termes “Anorèxia” o “Bulímia” resulten suficientment coneguts, degut desgraciadament al ràpid increment de casos que s’estan produint a la nostra societat.

Amb freqüència els mitjans de comunicació recullen testimonis de pacients o familiars que ens detallen símptomes, comportaments i tractament d’aquests trastorns de l’alimentació.

La cura de malalts es confia a equips de professionals, però durant el procés de curació hi participa imprescindiblement un altre “equip” igualment important: aquest equip és la família. La família ha de col·laborar estretament amb l’equip mèdic, formant un front comú, però ho fa des de les trinxeres, és a dir, des del lloc més dolorós, patint i veient patir des de molt a prop tot el procés d’aquestes malalties tan cruels i les seves conseqüències sobre els éssers estimats.

Sens dubte, aquesta proximitat, aquesta vivència del problema, no es suporta sense costos psicològics, que poden arribar a ser molt alts.

A la llar hi ha tensions, discussions, que ocasionen problemes de comunicació i que poden perdurar inclús després de que el pacient estigui curat. Per aquesta raó, i perquè el procés de curació pot ser llarg, és precís dedicar molta atenció a l’estat d’ànim d’aquest importantíssim equip de suport, que és la família.

El grup d’ajuda mútua és una oportunitat per famílies que viuen la realitat d’un trastorn de la conducta alimentària a casa de compartir els sentiments, desconcerts, pors que els hi genera la malaltia. El grup d’Ajuda Mútua de l’ACAB neix amb la finalitat de compartir la pròpia experiència, sabent que si s’aconsegueix un entorn més equilibrat i relaxat, tant el malalt com la resta de la família tindran més oportunitats d’èxit enfront de la malaltia.

Què pot aportar la participació en un grup d’ajuda mútua a les famílies?

  • Permet l’intercanvi d’informació i experiències entre els components.
  • Dóna l’oportunitat de donar i rebre suport emocional.
  • Defensa els interessos del grup davant de la societat.
  •  Ensenya com col·laborar més eficaçment amb el terapeuta.
  • Alleugera la sensació de desconcert i solitud de la família davant d’un problema tan greu i incomprès.

Si voleu més informació sobre els Grups d’Ajuda Mútua de l’ACAB o hi voleu assistir, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres:

Classificat en: General
Etiquetes: , , , , , ,

Categories

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor