header image

Anorèxia i família. “Sobrevola la culpa”

Escrit per: acab | 19 abril 2011 Comentaris tancats a Anorèxia i família. “Sobrevola la culpa” |

culpa_blogNo teníem cap problema i, de cop, va sorgir la malaltia! Som una família normal, per què a nosaltres?

 Aquestes són frases habituals en famílies on hi ha un trastorn alimentari. No sabeu perquè s’ha originat.

 Per tant, teniu  gran interès en conèixer les causes per les que ha sorgit la malaltia. Us persegueix un pensament aclaparador, en molts dels casos, al pensar que, en el procés d’educar als fills i la seva conducta alimentària,  heu fet alguna cosa malament, que expliqui  aquesta malaltia.

 Està clar que els fills dolen i que la família té com a conducta freqüent, posar-se sota els focus per culpar-se dels problemes dels seus fills. I com que la culpa deambula lliurement pel món…

 La família, generalment, fa tot el que considera millor per a que els seus fills creixin sans i feliços, en aquest procés podeu cometre errors, com qualsevol, però no és suficient per a que es generi un trastorn alimentari.

 Si bé, això això és cert, hi ha certs comportaments familiars que poden influir a l’hora que s’origini un trastorn alimentari: preocupació excessiva per la imatge i les dietes, conductes sobreprotectores que dificulten el desenvolupament, comentaris crítics sobre el cos o el pes.

 Jo els dic, de vegades, a les famílies que tenen un fill amb un trastorn alimentari, que la família ho pot fer tot malament i que el seu fill no caigui en un trastorn alimentari, perquè no és una relació causa-efecte. Hi ha d’haver una predisposició individual i hi ha una influència social important.

De totes maneres, és feina del professional desculpabilitzar a la família, per enfrontar-se al problema amb responsabilitat i evitar ser una influència negativa en el moment actual.

Per això, un adequat comportament familiar requereix que els pares mantingueu una postura de tranquil·litat, ser ferms en les decisions, constants, pacients i coordinar-se amb tota la família i l’equip de professionals.

 D’aquesta manera aconseguirem que la família sigui una influència positiva que ajudi al seu familiar malalt en el procés de recuperació.

 Manuel Antolín Gutiérrez, Psicòleg i terapeuta familiar

Classificat en: General
Etiquetes: , ,

Categories

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor